17 juny Badalona AMICS 2Amb la voluntat d'apropar-nos a les comunitats musulmanes presents a Catalunya, diversos membres de Justícia i Pau hem compartit l'iftar, l'àpat que trenca el dejuni durant el mes del Ramadà, amb diferents comunitats de persones de religió musulmana.

Catalunya és un territori molt ric quant a diversitat religiosa. D’uns anys ençà la presència de col·lectius de persones de fe musulmana s’ha fet més palesa, gràcies als processos migratoris de principis de segle. Actualment hi ha unes 450.000 persones musulmanes i més de 250 oratoris al conjunt del territori català, segons dades de la Generalitat de Catalunya.


Per les persones musulmanes, un dels cinc pilars de la seva fe és el Ramadà. Aquest periode es correspon en realitat al novè mes lunar del seu calendari i per tant la data varia d’un any per l’altre. El Ramadà commemora la revelació de l’Alcorà i es tracta d’un mes festiu i familiar, en el qual es potencia la solidaritat i la caritat. Les persones musulmanes durant aquest mes practiquen el dejuni d’aigua, menjar i relacions sexuals durant les hores de llum, sempre i quan la seva salut els ho permeti.


Amb la posta de sol es realitza una crida a l’oració, seguida del trencament del dejuni. El primer àpat, conegut com a iftar, varia gastronòmicament segons el país, però hi ha dos elements que es repeteixen: tradicionalment inclou dàtils i es tracta d’un àpat en comú, en el que les persones es reuneixen i comparteixen el menjar.


Des de Justícia i Pau veiem amb preocupació els casos de desconeixement, rebuig i fins i tot islamofòbia d’alguns sectors de la societat cap a les persones de religió musulmana. Per aquest motiu des de fa uns anys duem a terme el projecte “Teixim Xarxes” que entre d’altres cerca donar a conèixer la realitat de les persones musulmanes que viuen a Catalunya, ajudar a crear una opinió pública favorable i crear llaços entre les diverses entitats del país i aquests col·lectius. Tot plegat, per afavorir actituds de pau i respecte.


Durant aquest mes del Ramadà que conclourà el proper diumenge 25, diversos membres de Justícia i Pau hem volgut compartir la celebració de l’iftar amb comunitats musulmanes amigues. A continuació us oferim un breu recull fotogràfic.

Copia de IMG 20170614 215545 14 de juny. L'Hospitalet de Llobregat

Iftar 16juny Parc de la Marquesa org pel Forum i Camí de la Pau 16 de juny. L'Hospitalet de Llobregat

17 juny Badalona AMICS 17 de juny. Badalona

19 juny Terrassa 19 de juny. Terrassa

20 juny Badalona 20 de juny. Badalona

Copia de IMG 20170622 210448 22 de juny. Barcelona