alt comissionat 1octL'alt comissionat de l'Organització de Nacions Unides Zeid Ra'ad Al Hussein, en la 37a sessió d’aquest organisme sobre el desenvolupament dels drets humans, torna a qüestionar l'actuació policial a Catalunya l'1 d'octubre. Zeid ja va traslladar el passat 27 de febrer la seva preocupació sobre el presumpte ús excessiu de la força pels cossos de seguretat de l'Estat, aprofitant l'assistència del ministre d'Afers Exteriors Alfonso Dastis a Ginebra el passat dia 7 de març de 2018.

La qualificació de Zeid de l'actuació policial per impedir el referèndum a Catalunya és de “qüestionable”, i ha recordat que la presó preventiva solament ha d'utilitzar-se com “una mesura d'últim recurs”. Manifesta la seva consternació per la violència emprada pels cossos policials en el seu informe anual davant el Consell de Drets Humans de l'ONU.

“Davant el que sembla ser un excessiu ús de la força per part de la policia, és qüestionable la caracterització que va fer el Govern de l'actuació policial com una mesura legal, legítima i necessària”, va recalcar l'alt comissionat.

Ha instat les parts a resoldre la situació a Catalunya “mitjançant el diàleg polític”.

Zeid es va reunir, al marge de la sessió d'alt nivell del Consell de Drets Humans, amb el cap de la diplomàcia espanyola Dastis, i va aprofitar per preguntar-li “com anaven les recerques”, i el ministre li va respondre que “estava en el marc del procés judicial”.

L'endemà, l'alt comissionat va demanar una recerca independent i imparcial dels fets. Dastis i Zeid van quedar a seguir en contacte per actualitzar la informació que es vagi produint sobre aquest assumpte. El ministre espanyol va afegir: “reconeixent que nosaltres som un país que tenim una trajectòria bastant reconeguda de ser plural, obert i integrador”.

Els fets ocorreguts a Catalunya han traspassat l'àmbit nacional, i el problema s'ha estès més enllà del que el Govern hagués volgut, les imatges brutals de la policia i els ferits criden l'atenció dels diferents mitjans de comunicació internacionals, de les organitzacions no governamentals i dels països de l'entorn que s'han posat en l'assumpte. Els representants polítics de Catalunya a l'exili estan donant ressonància internacional al problema de Catalunya amb el Govern central, el qual es troba molest i enutjat.

Zeid Ra’ad Al Hussein, príncep de Jordània, nascut a Amman, va obtenir el Doctorat a la Universitat de Cambridge. Després d'exercir com a ambaixador de Jordània als Estats Units, Mèxic i Nacions Unides, és el primer musulmà a presidir el Consell de Drets Humans de l'ONU. Segons l'informe de The New York Times, amb la seva designació al càrrec, va renunciar al seu títol reial perquè, segons el seu parer, no és compatible amb la seva nova funció.


Joaquín Fresnedoso Ríos

 

Per consultar el text complet de la intervenció: http://www.ohchr.org/en/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=22772&LangID=E

 

Per a més informació sobre la intervenció:

http://www.lavanguardia.com/politica/20180307/441330654024/alto-comisionado-de-la-onu-vuelve-a-cuestionar-actuacion-policial-en-cataluna.html

https://www.eldiario.es/politica/comisionado-ONU-cuestionar-actuacion-Cataluna_0_747525380.html

http://www.ohchr.org/SP/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=22192&LangID=S