CIRK - Centre de Recerca i Informació sobre el Poble Kurd, de Justícia i Pau.

El propassat 29 de maig del 2007, la policia espanyola en nom de l’Interpol va detenir el refugiat polític de Turquia, Binali Yildirim, a Mallorca, on estava passant unes vacances amb el seu equip de futbol, Dersim Spor. Binali Yildirim est troba actualment en detenció a la presó de Mallorca i corre el risc de ser extredit a l’Estat turc.

Binali Yildirim (34 anys) és, des del 2002, refugiat polític reconegut a Alemanya, on viu des del 2001. Yildirim es troba doncs, segons les disposicions ratificades per la República federal alemana, sota la protecció d’aquest país.

Militant d’una organització d’extrema-esquerra i d’origen kurd, Binali Yildirim ha passat sis anys a les presons turques, on va sofrir diverses tortures, per ser condemnat finalment a perpetuïtat. Quan el govern turc va crear les presons d’aïllament tipus F, participà amb 500 detinguts més a una vaga de fam per oposar-se a aquest tipus de cel.les, fortament criticades per les institucions europees de drets humans. Després de 78 dies de vaga de fam, Binali Yildirim beneficià d’une llibertat condicional per motius de salut per deixar el país i arribar a Alemanya. Des de llavors viu i treballa a Hamburg, casat i amb dos fills.

Segon l’article 3, alinea 1 de la Convenció contra la Tortura, « cap Estat expulsarà, lliurarà ni extradirà una persona cap a un altre Estat on hi hagi motius seriosos per creure que corre el risc de ser sotmesa a la tortura ». Davant els fets passats, sembla clar que Binali Yildirim passaria a còrrer aquests riscos en cas de ser lliurat a les autoritats turques.

El govern espanyol ha d’assumir plenament les seves responsabilitats internacionals i humanitàries i deixar Binali Yildirim, protegit per les autoritats alemanyes, en llibertat.


CIRK - Centre de Recerca i Informació sobre el Poble Kurd, de Justícia i Pau.
14/06/2007