Per què votar?

Per què votar?

Amb motiu de les properes eleccions generals, Justícia i Pau de Manresa vol fer una breu reflexió sobre la nostra democràcia i sobre el nostre capteniment a l'hora de decidir el vot.

Creiem que, certament, aquesta democràcia "per delegació" de què disposem en aquests moments té moltes imperfeccions. No cal enumerar-les, segur que ja se us acudeixen prou. Però ens volem fixar en una de ben concreta: gairebé l'única forma de participació que té el ciutadà és a través d'unes eleccions amb llistes tancades on ha de decidir en funció de tot allò que ha passat en quatre anys i de tot allò que creu que caldria fer en la propera legislatura. Això representa un garbuix de considerables dimensions, ja que en uns aspectes podem estar d'acord amb uns, i en altres qüestions amb els altres. Per això de vegades sembla que s'acabi votant més per unes sigles, per un marquetig o per una imatge que per unes polítiques concretes. Algunes campanyes electorals són lamentablement demostratives d'això. Tot plegat pot portar molta gent a un cert desencís: "Després  fan el que volen...", o bé "Tots són iguals...".

Però no és just que per aquest motiu ens inhibim -abstenint-nos- de la nostra única forma de participació, que és anar a votar. Si la política està composta de multitud de temes importants i ara com ara no tenim gaire oportunitats d'expressar la nostra opinió sobre aspectes concrets, ens caldrà prioritzar a l'hora de decidir el sentit del nostre vot. Què és allò que creiem més important per al nostre futur, el dels nostres descendents i el de la humanitat sencera? Si, com nosaltres, creieu que una bona part dels nostres problemes s'originen en la injustícia global de la "macrodictadura neoliberal", voteu en funció d'això! Si els nostres polítics no volen o no gosen fer-li front és perquè saben que d'això no en depèn el resultat de les eleccions, ja que la immensa majoria només decideix en funció dels seus interessos personals o d'un cercle més o menys reduït de persones.

Encara que soni carrincló, el món no s'arreglarà si ningú no s´hi posa. I els que tenen una mica de poder per fer-ho no s'hi posaran si no s'hi juguen el seu "pa de cada dia", és a dir, els vots. Tanmateix, "un altre món és possible" si utilitzem tots els nostres recursos per fer-lo avançar. I unes eleccions generals, amb totes les seves imperfeccions, no són pas el més petit dels nostres instruments.

JUSTICIA I PAU DE MANRESA