Justícia i Pau participa al V Fòrum Social Europeu

Del dia 17 al 21 de setembre ha tingut lloc a Malmö (Suècia) el V Fòrum Social Europeu. Més de 8.000 persones es van reunir per compartir i coordinar experiències i lluites d'arreu del continent europeu en més de 250 seminaris autoorganitzats. Justícia i Pau hi va ser present de forma activa.

La participació de Justícia i Pau va començar el primer dia a l’espai dedicat a l’eix temàtic “Construïnt una Europa per a un món just, pacífic i solidari, contra la guerra i el militarisme”.
Una introducció sobre l’entramat industrial-militar va donar pas a les intervencions que diverses organitzacions pacifistes europees van fer sobre les resistències a les infraestructures militars i les campanyes contra els beneficis de la guerra.

“L'Estat Espanyol és el vuitè exportador d'armes d'arreu del món, amb 845 milions d'euros, que suposa un 3% de les exportacions mundials” va afirmar Pere Ortega, membre del Centre d'Estudis per a la Pau Delàs de Justícia i Pau, en la presentació de l'informe d'exportacions d'armes espanyoles 1996-2007 que ha publicat la mateixa entitat. En la posterior presentació de la campanya BBVA sense armes “alguns dels presents han descobert que alguna entitat financera originària del seu país té accions d'empreses d'armes espanyoles després de presentar el mapa de connexions accionarials entre bancs i caixes i indústries militars” assegurava Jordi Calvo, membre del Centre d'Estudis per a la Pau Delàs de Justícia i Pau, després de la seva intervenció.

També va haver-hi espai per parlar de la OTAN ja començat el segon dia. Segons Ortega “és un vertader escarni que una organització belicista celebri la festa del seu aniversari al Parlament europeu, seu dels representants dels ciutadans europeus” i per això a l'assemblea preparatòria de la Campanya contra la OTAN es va proposar fer una manifestació de protesta davant del Parlament Europeu el dia 4 d'abril de 2009.

La presència de Justícia i Pau no només s'ha basat en la participació en seminaris d'antimilitarisme, desarmament i construcció de pau. També s'ha pogut assistir a diferents seminaris sobre Tractats de Lliure Comerç i transnacionals ja que “és important treballar i compartir experiències amb altres organitzacions europees que com nosaltres troben inacceptable l'exigència de reciprocitat entre dos països amb condicions i nivells desenvolupament diferent, fet que s'està donant ara amb les negociacions entre la Unió Europea i els països d'Àfrica, Carib i Pacífic” afirma Eulàlia Reguant, membre de Justícia i Pau. I afegeix “el problema no és una qüestió exclusivament política, la influència del poder econòmic i empresarial de les transnacionals marca qualsevol decisió en polítiques i acords de manera que primen els interessos d'uns quants enfront els interessos de la població”.

Un dels temes de conversa entre passadissos i carrers de Malmö era la manca d'assistència a aquest fòrum. “És cert que ha disminuït l'assistència però la quantitat de gent no dóna la mesura de la qualitat del FSM, i el cert és que la qualitat de les propostes dels seminaris ha estat molt alta. I les principals lluites i resistencies d’avui a Europa i bona part del món, s'estan discutint aquí, coordinant i reomplint” assegura Ortega i segons Calvo “el fet és que el FSE de Mälmo, és un pas endavant dels moviments socials compromesos en transformar l'Europa liberal actual. Moltes veus escoltades en diferents seminaris posaven l'èmfasi en dir que la crisi, per altres, colapse de l'economia financera actual, és una gran oportunitat per canviar el rumb del capitalisme.”

26/09/2008