Justícia i Pau vol expressar la seva preocupació i dolor i fer públiques les següents consideracions.

Davant el nou i terrible episodi de violència que es viu a Palestina, Justícia i Pau, vol expressar la seva preocupació i dolor i fer públiques les següents consideracions:

1. L’actuació del Govern d’Israel, amb els atacs aeris previs i l’actual intervenció militar terrestre ens mereix un judici moral molt negatiu. Malgrat que vulgui emparar-se en el dret de defensa davant les agressions rebudes per part de l’organització Hamas, la resposta israeliana és manifestament cruel, desproporcionada, immoral i il·legal, ja que està provocant conscientment la mort de nombrosos civils innocents, àdhuc nens, que no tenen res a veure amb l’agressió i està situant a la població de Gaza, en unes condicions humanitàries extremadament difícils. A més, Israel no pot al·legar legítima defensa quan té una responsabilitat en la perpetuació del conflicte (manteniment del bloqueig il·legal sobre Gaza, assassinats selectius de membres de Hamas, manteniment del mur i de l’ocupació il·legal a Cisjordània, on promou nous assentaments il·legals, estancament del procés de pau...).

2. Com ja hem manifestat en altres ocasions, aquest comportament del govern d’Israel és per nosaltres especialment lamentable si es té en compte que el poble jueu ha estat històricament subjecte de persecució durant segles, així com víctima de genocidi durant la tirania nazi. Per tant, un cop aconseguit un Estat propi, costa acceptar que el seu Govern pugui cometre crims que poden qualificar-se de terrorisme d’estat i accions il·legals que perjudiquen greument població civil com les citades.

3. A banda d’això, pensem que no es pot silenciar tampoc que, en la violència i sofriments que pateix actualment la població a Gaza, hi té també una greu responsabilitat moral l’organització Hamas, amb els seus atacs terroristes, incomprensibles i injustificables, amb coets i morters sobre la població civil israeliana des de l’any 2006 i, en particular, des del passat 19 de desembre, que mereixen també una severa condemna.

4. Estem convençuts que aquest conflicte només pot tenir una solució política que passa, tard o d’hora, pel diàleg, la negociació, el perdó i la reconciliació, i que la violència no resoldrà res ni farà desistir ningú de les seves posicions, ans al contrari, no farà més que generar més violència i odi.

5. Demanen a la comunitat internacional, que té responsabilitats tant l’origen com en l’estat actual del conflicte, que faci la màxima pressió i els màxims esforços possibles per aconseguir un alto el foc permanent, l’atenció humanitària urgent a la població de Gaza, el diàleg  entre tots els actors implicats i la represa del procés de pau per tal d’arribar a una solució plenament justa per al llarg conflicte que es pateix a Palestina.

6. Demanem al Govern de l’Estat espanyol i al de la Generalitat que utilitzin les vies de pressió política necessàries i oportunes per contribuir a la consecució d’aquests objectius.


Justícia i Pau
8 de gener de 2009