L'Església, amb tota la comunitat humana, celebra avui el començament d'any. Que, com Maria, no tingui por de posar-se sempre al costat dels pobres i oprimits, defensi els drets humans arreu del món i comparteixi les angoixes i esperances de tota la humanitat.
 
El proppassat mes de desembre, a la cimera mundial de Copenhaguen, es va fer palès el greu problema dels desequilibris sobre el Medi Ambient i les dificultats per a consensuar respostes eficaces a nivell mundial. Preguem perquè la creixent consciència col.lectiva porti a fer prendre mesures urgents per a frenar i corregir la destrucció irreversible de molts recursos naturals, indispensables per a la vida humana digne i pacífica.
 
Continuen vius arreu del món conflictes gravíssims de violència i d'injustícia: a Irak, a Iran, a Palestina, el país de Jesús, a Sri Lanka, a la península coreana i Filipines, al Níger i a Madagascar i a molts altres llocs...Preguem perquè els seus governs i els seus líders, enprenguin el camí de la pau a través del diàleg i el respecte a les persones que conformen aquests països amb diversitat de cultures i religions.
 
Milers de persones es veuen obligades a cercar refugi en altres territoris, lluny  de ñes seves llars i dels seus origens culturals, a causa de la guerra, de la pobresa o d'amenaces ambientals. Preguem perquè, en convertir-se en emigrants, no pateixin la intolerància i la marginació i puguin ser acollits amb dignitat i amb esperit fraternal.
 
Moltes famílies a prop nostre, com han assenyalat els informes de Caritas, pateixen les conseqüències d'una crisi, que és el resultat d'una economia que sovint no contempla el bé comú de tots els ciutadans. Preguem perquè sapiguem corregir els nostres hàbits de consum en benefici dels que menys tenen i trobem noves maneres més justes de fruir del treball i del benestar, que ha de ser per a tots.
 
Justícia i Pau continua fent un treball de sensibilització sobre els problemes del continent africà, una població germana molt propera geogràficament, però molt llunyana en objectius solidaris. Preguem perquè les relacions polítiques culturals i econòmiques estiguin presidides no per interessos de profit i explotació, sinó per la voluntat comuna d'afavorir el seu creixement humà, cultural i espiritual.
 
La Banca Ètica, la banca que posa els seus objectius financers en potenciar els projectes socials i solidaris, aquí i al Tercer Món, es va obrint pas com a instrument de canvi profund. Preguem perquè des dels moviments i comunitats d'Església, sapiguem col.laborar en el seu desenvolupament i a extendre el valor social del diner i del treball cooperatiu.
 
La dignitat dels presos, els drets dels infants, la despesa militar, la llei d'estrangeria...són altres dels problemes que formen part de l'agenda prioritària de Justícia i Pau. Preguem perquè les diverses comissions i els diversos grups locals que hi treballen, intensifiquin el seu esforç i les seves capacitats per tal que la Bona Notícia de Jesús sigui més realitat: que la pau sigui fruit de la justícia i de la relació fraternal.
 
Maria, la Mare de Jesús, va ser exemple de disponibilitat, de compromís i de serenor. Fidel a la tradició dels seus avantpassats i a la vegada oberta a l'Esperit que l'empenyia a cantar i a viure el Magnificat. Preguem perquè els cristians comencem l'any nou, conscients que podem ser llum per als altres, renovada esperança pels qui pateixen, guies que caminen i acompanyen pels camins de la justícia i de la pau.