En ocasió dels greus successos de guerra que tenen lloc a Síria, la Comissió General de Justícia i Pau d'Espanya vol manifestar:

1-L'horror i la indignació per la utilització d'armes químiques en el conflicte, que han produït la mort de centenars de persones, majoritàriament entre la població civil. En cas de confirmar-se aquest fet, absolutament inadmissible, considerem que es tracta de crims de guerra gravíssims, l'autoria i les circumstàncies dels quals han de ser investigats per organismes independents, i els responsables dels quals hauran de ser jutjats per tribunals de justícia imparcials o pel Tribunal Penal Internacional.

2-La Comunitat Internacional no pot admetre aquests crims i ha de prendre totes les mesures polítiques, jurídiques i diplomàtiques necessàries per evitar la seva repetició i assegurar el càstig dels responsables, a més de treballar per a la resolució del conflicte. No obstant això, considerem un greu error respondre mitjançant el bombardeig o atac armat – de conseqüències imprevisibles – a un dels contendents, ja que aquest atac ocasionarà més víctimes innocents i l'empitjorament de la situació. Demanem al Govern espanyol que no col·labori ni recolzi cap actuació en aquest sentit.

3-Igualment, volem manifestar la nostra profunda tristesa per la magnitud de la mortalitat i la destrucció que està generant aquest tràgic conflicte, així com la nostra solidaritat i oració pel sofriment de totes les víctimes. Demanem a les parts enfrontades i actors implicats que cessin immediatament les hostilitats i s'esforcin per aconseguir una pau justa mitjançant el diàleg. En aquest sentit, unim la nostra veu a la del Papa Francesc, que ha exhortat la Comunitat Internacional "a fer tots els esforços per promoure sense vacil·lacions les iniciatives de pau" a Síria. "L'ús de la violència no porta la pau. La guerra crida a la guerra. La violència crida a la violència", va assenyalar i, per això, ens unim a la seva convocatòria per celebrar, el proper 7 de setembre, una jornada de dejuni i d'oració per la pau en aquest país.

Madrid, 2 de setembre de 2013