L'Institut de Drets Humans de Catalunya atorga aquest guardó des de 1987 en reconeixement a persones i entitats destacades per la seva lluita a favor dels drets humans.

El tribunal del Premi Solidaritat 2012, un guardó que atorga l'Institut de Drets Humans de Catalunya des de 1987 en reconeixement a persones i entitats destacades per la seva lluita a favor dels drets humans, ha atorgat, de manera excepcional, una menció honorífica a títol pòstum a l'activista i membre de la Junta de Govern de Justícia i Pau Eduard Soler, en reconeixement al seu activisme i compromís solidari.

El Premi Solidaritat 2012 ha distingit també la Fundació Quatre Vents, una fundació privada que treballa des de fa vint-i-cinc anys per millorar la situació i el futur dels infants en situació de risc i exclusió social i de les seves famílies.

En el marc d'aquest premi, l'IDHC ha concedit la menció especial Mitjans de comunicació a Periodismo Humano, un mitjà sense ànim de lucre nascut amb l'esperit d'aportar informació centrada en les persones i els seus drets.

El premi i les mencions seran lliurats en un acte públic que tindrà lloc el proper mes de febrer al Parlament de Catalunya. Durant l'acte els guardonats rebran una placa commemorativa i es lliurarà a la Fundació Quatre Vents una obra de l'escultor Jaime de Córdoba, especialment creada per a aquest premi.

El tribunal d'aquesta edició està format per Francina Alsina, presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social; David Bondia, director de l'IDHC; Paquita Deltell, presidenta de la Coordinadora d'Ongd i altres Moviments Solidaris de Lleida; Àlvar García Trabanca, guardonat amb el Premi Solidaritat 2011; Franscesc Mateu, president de la Federació catalana d'Ong pel Desenvolupament; Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau; Eulàlia Pascual, presidenta de la Federació Catalana d'Ong pels Drets Humans; Jaume Saura, president de l'IDHC; i Rafel Villena, president de la Coordinadora d'ONG Solidàries de Girona.