dilluns dels drets humansEl passat dilluns 19 d’octubre vam començar el Cicle de Conferències dels “Dilluns dels Drets Humans” a la seu de Cristianisme i Justícia. Una de les novetats d’aquest any és que, a part d’incorporar l’ONG Mans Unides en l’organització del cicle, des de mitjans de setembre ja es tenia a punt el programa amb totes les conferències del curs 2015-2016, un fet que va ajudar a l’hora de fer-ne la difusió i rebre’n una resposta molt positiva per part dels assistents.

La temàtica de la primera sessió va ser la fam, la malnutrició i les conseqüències que aquesta té a nivell global i es va englobar sota el títol d’Eradicar la fam i la malnutrició: un gran repte pendent. Els ponents encarregats d’exposar-ho al centenar de persones assistents a l’acte van ser el Marco Gordillo, coordinador de campanyes i treball en xarxa de Mans Unides, i l’Esther Vivas, periodista i investigadora en moviments socials i polítiques agrícoles i alimentàries. En Siscu Baiges, periodista especialitzat en política internacional i cooperació al desenvolupament, va moderar la sessió.

La conferència va començar de la mà del Marco Gordillo que va exposar la situació de la fam i la malnutrició al món. Tres idees van guiar la seva ponència; la primera fa referència al fet que el sistema alimentari actual és disfuncional ja que des dels anys 60 es practica una explotació intensiva de les terres, s’usa tecnologia punta per fer-ho i s’inverteix molt capital en infraestructures i distribució, però a l’hora és incapaç de cobrir el dret bàsic i fonamental a la lliure alimentació. És a dir, existeix un problema d’inaccessibilitat als aliments ja que se'n produeixen de suficients per alimentar als 800 milions de persones que passen gana al món, però aquests estan mal repartits i les persones no hi poden accedir. La segona idea és la de questionar-se com s’implementa aquest sistema de producció ja que actualment és fa a costa de destruir el medi ambient. Finalment, aquest sistema comporta el malbaratament de molts aliments, i és que de fet cada any es produeixen 300 milions de tones d’escombraries, en molts casos es tracta de menjar en bon estat. Els que acaben rebent les conseqüències d’aquest sistema són els països pobres, el malbaratament, en canvi, el produeixen els països rics.

Seguidament va ser l’Esther Vivas la que va complementar la ponència aportant noves dades i reflexions entorn al sistema de producció i comercialització internacional i nacional. En primer lloc, similarment al que ha passat amb les finances o la construcció, la crisi econòmica s’ha convertit en una crisi alimentària. Les grans empreses del sector han convertit l’alimentació en un negoci i això fa que existeixi una relació de classe social a l’hora d’accedir als productes. D’altra banda, a les empreses alimentàries els hi surt molt més a compte destinar part de la seva producció a alimentar els animals per després comercialitzar-los que no pas vendre-ho a les persones, de fet 40% del gra produït a escala mundial es destina als animals. La pèrdua de la pagesia és una altra conseqüència visible del sistema productiu, a l’Estat Espanyol, per exemple, només un 4% de la població activa es dedica a aquestes tasques mentre que a Catalunya només l’1’9%. Aquesta problemàtica ens avoca al desconeixement del què mengem ja que per molt que ens diguin que hi ha molts controls, aquests només beneficien a les empreses  i nosaltres desconeixem que molts additius que s’hi afegeixen són malignes pel nostre organisme.

La sessió va acabar amb el torn de preguntes on el públic va preguntar sobre la diferència existent entre el concepte de fam i el de malnutrició, les alternatives al sistema agrícola actual, entre d'altres. En Marco Gordillo va destacar que malnutrició es refereix al fet de menjar però sempre els mateixos aliments i/o alguns de poc nutritius, mentre que fam significa la incapacitat d'accedir als aliments. L'Esther Vivas d'altra banda va recomenar als assistents estar atents a la procedència dels productes als supermercats i al fet que existeixen alternatives d'agricultura ecològica arreu del territori.

Volem informar que la connexió amb streaming va fallar degut a problemes tècnics i lamentem que la sessió no pugui ser visualitzada a través de la web. Estem treballant en la millora del sistema per la propera sessió. 

 

Autora: Laura Ribera @rlaurab