El passat dimarts 13 d’octubre a les 23h es va emetre al programa Món 324 (canal 3/24) i a les 00:44h a TV3 el reportatge de la Gemma Parellada sobre la problemàtica dels minerals utilitzats en les noves tecnologies que s’extreuen a la República Democràtica del Congo i que estan vinculats a problemàtiques humanes, socials i mediambientals al país.

El reportatge està becat per DevReporter dins del marc de #DevReporterGrant que otorga beques d’un màxim de 5.000 euros per projecte que es centri en la col·laboració entre organitzacions i periodistes que tractin temàtiques relacionades amb la cooperació al desenvolupament i la solidaritat internacional. És gràcies a aquesta beca que Gemma Parellada amb aliança amb Justícia i Pau ha viatjat a l’est del país, on es troben les reserves del mineral coltan més grans del món. Enmig de la selva, relata Parellada que hi “arrenca l’engranatge del mercat digital” i es troba “el punt zero del món tecnològic”.

 

La ruta dels minerals del conflicte, des de l’extracció fins a la venda. Foto: Gemma Parellada 

El reportatge, que a banda de l’audiovisual, té una part escrita que es difondrà al diari Ara i a El País, captura la situació de les poblacions locals del país perquè siguin aquestes les que mostrin les conseqüències de l’extracció i comercialització dels minerals per la seva vida quotidiana. Cal destacar també que molt sovint la presència de grups armats condiciona ambdós processos.

Aquesta acció no és l’única que Justícia i Pau ha posat en marxa per destacar la situació a la República Democràtica del Congo, sinó una més de totes les que s'estan duen a terme dins de la campanya #ConflictMinerals i del treball realitzat com a entitat membre de Xarxa d’entitats per a la R.D. Congo, que compta amb una àmplia participació del sud.