Aquest estiu, gràcies a les cròniques des de l’est de la R.D. Congo, de la investigadora Carme Altayó (@caltayom) i de la periodista Gemma Parellada (@Gemma_Parellada), hem pogut conèixer alguns aspectes de les zones mineres ens la que s’extreuen minerals per molts dels aparells electrònics moderns. Podeu trobar les cròniques amb l’etiqueta #ConnectCongo a la web, al facebook o al twitter de Justícia i Pau.

L’ús i consum de productes tecnològics, com el mòbil i els videojocs, forma part dels nostres gestos quotidians i satisfà expectatives per estar a l'última i ser més eficaços. La publicitat utilitzada per a la promoció d’aquests objectes connecta amb experiències d’innovació i benestar personal.

El rerefons de la fabricació d’aquests objectes ens resulta qüasi desconegut i, tanmateix des de fa més d’una dècada, informes d’experts designats per les Nacions Unides han denunciat el vincle entre l’extracció i venda de minerals imprescindibles per a la seva fabricació i els grups armats que violen els drets humans de les poblacions i mantenen la guerra a l’est de la R.D. Congo.

La guerra ha provocat durant la darrera dècada refugiats i morts en magnituds no conegudes des de la segona guerra mundial. Aquesta guerra, com totes, és manté per la por, la desesperació, el càlcul egoista o el desig de poder de molts, però també per una forma moderna de ceguera. Durant anys les empreses que ens abasteixen amb les noves tecnologies han estat cegues a les baules de la cadena de producció que consideraven allunyades del nucli del seu negoci. I els ciutadans no hem trobat ni exigit opcions de consum responsable coherents amb els nostres valors i el respecte als drets humans. Només fa pocs mesos que la Unió Europea s’ha fet ressò de les denúncies de moltes organitzacions de la societat civil i prepara una regulació sobre la materia.

Però pensem que aquesta "ceguera" té cura. Per això, volem contribuir a aquest objectiu amb l'informe sobre les mines i el reportatge audiovisual que estan preparant la Carme i la Gemma.