El Parlament de Catalunya ha aprovat noves resolucions després d’un Ple d’Emergència Social en el qual, per primer cop, va poder comparèixer la Plataforma unitària Pobresa Zero – Justícia Global, en què hi forma part Justícia i Pau, com a representant de tota la resta d’entitats socials que treballen per acabar amb l’alt grau de pobresa i desigualtat a Catalunya.

Les entitats socials i de justícia global han fet una valoració positiva d’alguns dels acords a què es va arribar al final del Ple. D’una banda, la Plataforma veu amb bons ulls la creació d’una comissió que faci el seguiment dels acords parlamentaris establerts, ja que permetrà la inclusió més directe de les organitzacions del tercer sector i, alhora, es garantirà així la seva participació.

D’altra banda, també s’ha tingut en compte que les millores aprovades estiguin vinculades a temes com: la reforma laboral, l’increment de les beques menjador i garantia dels drets dels infants, el compromís d’anar més enllà en l’acollida i suport a les persones refugiades i la regulació de les persones immigrades, les polítiques d’igualtat de gènere i de suport a les víctimes de violència masclista o la implementació de noves mesures fiscals.

No obstant això, des de la Comissió de Pobresa 0 es remarca que per aconseguir revertir el caràcter estructural de la pobresa i la desigualtat existent a Catalunya, calen recursos humans i econòmics ferms, com l’aprovació d’uns Pressupostos estables que prioritzin d’una vegada la lluita contra aquests dos factors. Tot i que celebren la recuperació de la Renda Mínima d’Inserció (RMI), des de Pobresa 0 recorden que cal una reforma urgent que aposti per una Renda Garantida de Ciutadania i, alhora, lamenten que el Parlament no hagi tirat endavant la derogació del copagament en dependència, que suposa una discriminació addicional i injusta als col·lectius més vulnerables.

La Plataforma unitària Pobresa Zero – Justícia Global reclama un gir cap a unes polítiques socials transformadores que empoderin les persones amb més vulnerabilitat i tingui una mirada de futur i de corresponsabilitat global més enllà de les fronteres. De fet, Teresa Crespo, que va ser l’encarregada de donar veu a Pobresa Zero durant el Ple, va advertir que “cal pensar en una altra economia que estigui al servei de les persones”.

El clima de diàleg entre les diverses forces polítiques i les organitzacions socials, resultant d’aquest Ple de dos dies, pot ser el començament d’un canvi d’actitud política, amb més voluntat i profunditat, cap a un tema transcendental com l’Emergència Social.

 

Nota de premsa de la Plataforma unitària Pobresa Zero
https://pobresazero.files.wordpress.com/2016/03/ndp_valoracio-ple-emergencia-social_20160310.pdf