Les entitats d'acció social de l'Església que treballen amb refugiats i migrants - Càritas, CONFER, el Sector Social de la Companyia de Jesús i Justícia i Pau- expressen la seva consternació i el seu més absolut rebuig davant l'acord assolit a Brussel·les entre la Unió Europea i Turquia que permetrà tornar a territori turc a tots els refugiats que en els últims mesos han arribat a Europa des de les costes de l'Egeu.

- Comunicat -

Les entitats d'acció social de l'Església a Espanya rebutgen l'acord subscrit entre la UE i Turquia per retornar tots els refugiats

Les entitats d'acció social de l'Església que treballen amb refugiats i migrants —Caritas, CONFER, el Sector Social de la Companyia de Jesús i Justícia i Pau— expressen la seva consternació i el seu rebuig més absolut davant l'acord aconseguit ahir a Brussel·les entre la Unió Europea i Turquia que permetrà retornar a territori turc tots els refugiats que en els últims mesos han arribat a Europa des de les costes de l’Egea.

Aquestes entitats volen denunciar un acord inèdit, que suposa un gir radical en la política migratòria i una seriosa reculada en matèria de drets humans. De fet, la Unió Europea ha decidit comprar, amb el desemborsament d'una partida extraordinària de 3.000 milions d'euros addicionals al Govern d'Ankara i altres contrapartides, la contenció dels refugiats fora de les fronteres comunitàries i permetre la devolució —fins i tot col·lectiva— a Turquia de totes les persones refugiades que arriben a la Unió.

Amb això, la imatge d'una Europa dels mercaders torna a emergir com a escandalós colofó a la llarga sèrie d'accions caòtiques, confuses i repressives que en els últims mesos s’estan adoptant contra els refugiats a la Frontera Est.

L'acord adoptat amb Turquia viola els convenis internacionals i europeus, ratificats pels estats membres, que prohibeixen expressament la devolució de persones que són objecte de persecució o víctimes de guerra. És, per tant, inaplicable. A més, suposarà un increment més gran, si és possible, de l'immens saldo de sofriment, dolor i mort per part dels qui segueixen arriscant cada dia les seves vides mentre busquen benestar, seguretat i protecció a les portes d'Europa.

Demanem als estats membres que defensin la Convenció de Ginebra i s'atinguin als valors proclamats en les seves constitucions. Instem una vegada més la UE al fet que ofereixi canals legals i assegurances per accedir al nostre territori, garantint la protecció dels drets humans i la dignitat d'aquestes persones que fugen del terror i la desesperació.

Convidem la comunitat cristiana i tota la societat a expressar el seu rebuig inequívoc a aquest acord, que condemna tots aquests éssers humans —dones i nens majoritàriament— a veure disminuïts els seus anhels de llibertat.

Com el Papa Francesc va assenyalar en el seu discurs davant el Parlament Europeu, “Europa serà capaç de fer front a les problemàtiques associades a la immigració (…) si és capaç d'adoptar polítiques correctes, valentes i concretes que ajudin els països d'origen en el seu desenvolupament sociopolític i a la superació dels seus conflictes interns —causa principal d'aquest fenomen–, en lloc de polítiques d'interès, que augmenten i alimenten aquests conflictes. És necessari actuar sobre les causes i no solament sobre els efectes”.

Llegir comunicat (en castellà)