GemmaParellada DevRerporterLa visita de la congolesa Caddy Adzuba, periodista de Radio Okapi (emisora de la Misió de Nacions Unides a la R.D. Congo) i Premi Príncep d’Asturies de la Concordia 2014, ha posat el focus en els #ConflictMinerals a poques setmanes del Congrés Internacional del Mòbil a Barcelona (MWC16).

Membre de l’Associació de Dones de Mitjans de Comunicació de l’Est del Congo, defensora de drets humans al seu país i denunciadora incessant de la violència contra les dones i els nens i nenes soldats. Adzuba va viatjar a Barcelona, convidada per LaFede.cat en el marc del III Forum Internacional DevReporter, per a participar a diferents actes d’incidència per a donar a conèixer la situació a la R.D. Congo perpetuada pel vincle entre les nostres tecnologies i els #ConflictMinerals.

Trobada amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau

Durant la seva estada a Barcelona, Caddy Adzuba va actuar com a ambaixadora de la Xarxa d’Entitats per a la República Democràtica del Congo i va reunir-se amb Ada Colau, alcaldessa de la ciutat, el passat dimecres 3 de febrer.

En aquesta reunió, on va acudir amb membres de la Xarxa, es va demanar a l’alcaldessa la implicació ferma del Govern municipal per la creació d’un espai de reflexió i diàleg sobre la responsabilitat social de les empreses de telefonia mòbil en l’explotació dels recursos naturals a països en conflicte (especialment la R.D. Congo) en el sí de la programació del MWC de cara a l’any 2017. Ada Colau es va comprometre a estudiar les possibilitats d’influència en els diferents nivells de decisions i organismes existents dins de les seves competències.

Per altra banda, a la trobada es va demanar a l’alcaldessa un compromís clar en la lluita contra la vulneració de Drets humans i la promoció d’alternatives, exigint que als plecs de condicions dels contractes que realitzi l’Ajuntament de Barcelona s’incloguin clàusules ètiques en el camp de la telefonia mòbil i les telecomunicacions. Sobre aquesta petició, l’alcaldessa va especificar que era una demanda complicada que demana d’un canvi radical i transversal a tots els departaments. No obstant, es va comprometre a exposar la proposta i contemplar, per exemple, la compra de telèfons ètics com Fairphone, a més de demanar tot un treball de sensibilització.

Entrevista amb el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, i el director Generalde Cooperació pel Desenvolupament, Manel Vila

Durant la trobada de Caddy Adzuba i membres de la Xarxa per la R.D. Congo amb el Conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, el conseller va comprometre’s fermament a estudiar tota la problemàtica a la R.D. Congo, a informar-se sobre la situació actual i les possibilitats d’influència i a fer els passos necessaris, a nivell polític a Catalunya i Europa, per tal de donar resposta a les demandes exposades per la Xarxa i Caddy Adzuba.

El Conseller va prometre a la periodista congolesa donar veu a les persones de la R.D. Congo i va aprovar la visita d’una periodista de Radio Okapi durant els dies del MWC d’aquest any per transmetre a la R.D. Congo la importància d’aquest Congrés a nivell econòmic i financer, el qual, actualment, no parla de la situació de l’explotació dels recursos naturals al país ni la vulneració de Drets Humans que pateix la població.

El reportatge “El Congo després de la febre del coltan. Viatge a la zona zero del món digital”, premiat per DevReporter

En el marc del III Fòrum Internacional DevReporter, el jurat Internacional DevReporter Network va guardonar, d’entre els sis treballs becats a Catalunya, el treball “Els impactes de la mineria a la R.D. Congo” de la periodista Gemma Parellada amb Justícia i Pau.

El jurat va destacar la combinació de la mirada local i la mirada global del treball de Parellada. Aquest, a més a més del tractament de les fonts del Sud i “l’ús del llenguatge visual per mostrar les condicions amb les qual s’extreu el coltan”, són els motius exposats pel jurat pels quals van premiar el reportatge de Parellada i Justícia i Pau.

La periodista i el president de Justícia i Pau, Eudald Vendrell, varen recollir el premi i van agraïr a DevReporter l’haver-los otorgat la beca amb la qual aquesta col·laboració i treball va ser possible. Eudald Vendrell va recalcar la importància de la premsa per tractar aquestes problemàtiques i “explicar aquesta història d’injustícia i violència”.

Gemma Parellada va exposar la dificultat de parlar del Congo als mitjans de comunicació occidentals. La periodista va emfatitzar en què la finalitat de tota aquesta feina i la batalla per parlar sobre aquesta problemàtica és “que pogueu veure allò que està passant a la R.D. Congo, la pitjor guerra de tot el planeta, la que ha fet més morts després de la segona guerra mundial i que sembla que això no sigui prou motiu perquè ens la mirem”.

El treball de Gemma Parellada es va emetre al programa Món 3/24 de TV3 el passat mes d’octubre i la periodista també va publicar el reportatge “La guerra pels minerals maleïts”, al dossier Planeta del diari Ara el mes següent.

Conversa entre Caddy Adzuba i Mònica Terribas; el països del Sud als mitjans de comunicació

Després de la cerimònia d’entrega dels primers premis DevReporter als millors reportatges periodístics becats, la periodista congolesa Caddy Adzuba i la periodista catalana, directora d’El matí de Catalunya Ràdio, Mònica Terribas, varen conversar sobre com millorar el periodisme per comprendre el món global en què vivim.

Sota la premisa del fet que el periodisme internacional a Europa pateix una crisi degut a diferents factors, Mónica Terribas va poder parlar d’un dels pilars més importants que incideix en la mirada que la ciutadania obté del món exterior: les fonts d’informació. “El domini de les fonts primàries pertany a les grans agències de comunicació nordamericanes, franceses, o britàniques, que són les que tenen recursos”, va afirmar Terribas.

Però la conversa, dirigida per Montse Santolino, periodista i membre de la LaFede.cat, va anar més enllà per dirigir la temàtica cap a l’espai que la informació internacional obté als grans mitjans europeus. Caddy Adzuba va apuntar que, tot i estar molt decebuda sobre com Europa tracta els conflictes africans, existeixen perodistes compromesos que realizen un bon treball. Però va llençar una pregunta a l’aire: “tenen aquests oportunitats per col·locar-los [aquests temes] als grans mitjans?”.

En aquest sentit van discutir com les ONG, en molts casos, es converteixen en expertes en periodisme internacional i fan molts esforços per intentar informar sobre el que succeeix fora de les fronteres europees. Però sempre es troben amb problemes per “falta d’espai” als mitjans de comunicació, tal com afirma Santolino. Una problemàtica que la directora dels Matins a Catalunya Ràdio va acabar relacionant amb un error de tradició periodística: “aïllem la informació internacional i la posem en competició amb altres seccions, aleshores impera el criteri de la proximitat”. Un obstacle que es podria vèncer si s’aconseguís relacionar allò que passa “aquí” amb el que succeeix “allà”, necessitat cada vegada més important en un món interconnectat i evidenciada, aquests dies, amb l’arribada del Mobile World Congress a la capital catalana.

 

Lliurament del Premi DevReporter