La Plataforma d'Entitats Cristianes amb la Immigració celebra aquest any el seu 10è aniversari. Per aquest motiu, ha organitzat un acte de celebració el dijous 21 d'abril, sota el títol Era foraster i em vau acollir.

La trobada tindrà lloc a l'Església del Pi de Barcelona. A partir de dos quarts de set de la tarda es donarà la benvinguda i es començarà amb una pregària en record de tots els que es veuen obligats a marxar de les seves llars a causa de la pobresa, la violència o les persecucions, patint tota mena de penalitats. Tot seguit, es farà una breu presentació i memòria de la tasca feta en els seus deu anys de trajectòria. A continuació el teòleg i prevere de Sant Feliu, Gaspar Mora, oferirà una reflexió sobre la realitat de les migracions des de l'Evangeli i l'ètica cristiana. El Cor Cors Gospel Choir serà l'encarregat de tancar la celebració oferint un breu recital.

Una veu cristiana sobre el fet migratori

Des del seu naixement, l'any 2005, la Plataforma d'Entitats Cristianes amb la Immigració no ha parat de treballar entorn del fet migratori. Arran de les tancades de persones immigrants a la Catedral de Barcelona i en altres esglésies de la ciutat, entre l'any 2002 i 2005, diferents entitats van detectar una dispersió i descoordinació del treball de l'església amb les persones immigrants. És en aquest moment quan es va veure la necessitat de crear un espai permanent de coordinació i reflexió per intercanviar propostes i eines que ajudessin a una millor comprensió de la realitat i a potenciar l'acció de tots i el treball eclesial.

La Plataforma és formada per més d'una vintena d'organitzacions molt diverses: entitats d'acció social com Caritas, Fundació Salut Alta o Benallar, la Unió de Religiosos de Catalunya, la Fundació Escola Cristiana, els moviments d'Acció Catòlica, les delegacions diocesanes de Barcelona de pastoral social i pastoral obrera, entitats com Justícia i Pau, MigraStudium o Cristianisme i Justícia, així com entitats i comunitats de l'àmbit evangèlic i ortodox.

El treball realitzat durant aquests deu anys ha estat molt important. Des de la Plataforma s'han elaborat nombrosos comunicats públics, relacionats amb diversos fets d'actualitat, sobretot davant convocatòries electorals. També s'ha reflexionat, amb debats oberts a tota la ciutadania, sobre múltiples qüestions relacionades amb la immigració. D'aquesta manera s'ha buscat crear un espai permanent per reflexionar de forma conjunta, tractant de ser una veu pública cristiana el més representativa possible, al servei de la convivència, la integració social i el respecte dels drets de les persones. També s'ha mantingut relació fluida amb diferents institucions públiques i partits polítics, a fi d'oferir col·laboració davant determinades situacions o fer arribar una opinió en relació a diferents polítiques o projectes legislatius.

Avui dia la Plataforma segueix molt viva i amb molt treball per davant. Tot i que en aquests deu anys el context polític, social i econòmic ha canviat molt, vivim moments tensos. S'està vivint una forta crisi de refugiats d'Orient Mitjà i Àsia, davant la qual els Govern europeus no estan actuant d'acord amb les seves obligacions d'oferir protecció i asil. Alhora, es detecta en les societats europees un creixement d'actituds de rebuig, por, racisme i islamofòbia.

Per això, la Plataforma segueix molt preocupada d'oferir una resposta des d'una perspectiva evangèlica, que sàpiga actuar i incidir activament i de forma eficaç davant el nou context actual i contribuir a la construcció d'una societat més acollidora, fraternal i hospitalària.

Aquí us adjuntem el cartell de l'acte.