Justícia i Pau Girona ha emès un comunicat en què rebutja la presència de l'estand de l'Exèrcit Espanyol en la nova edició del saló de l'Ensenyament ExpoJove a Girona, que estarà obert fins el 16 d'abril.

El comunicat demana a les administracions que prohibeixin la inclusió de l'Exèrcit Espanyol al Saló per la seva orientació als joves a formar-se en l'ús de les armes i a promocionar l'ingrés dels joves dins l'exèrcit.

- Comunicat -

LES ARMES NO EDUQUEN, LES ARMES MATEN

L’objectiu específic de la UNESCO –Organització de les Nacions Unides per a l’Educació i la Ciència- és mantenir la pau i la seguretat per mitjà de l’educació, la ciència i la cultura. En la mateixa Constitució de la UNESCO  es diu : “Les guerres neixen en la ment dels homes , i per tant és en la ment dels homes on cal bastir els baluards de la pau”.

Molts països s’han compromès  a seguir les recomanacions que ha formulat la UNESCO sobre l’educació per a la comprensió internacional. Les lleis d’educació del nostre país recull aquestes  recomanacions.

Per tant, no entenem que al  Saló de l’Ensenyament o a l’EXPOJOVE  s’oferti  als joves la sortida militar. Hem de dir les coses pel seu nom i no val a disfressar l’exèrcit com una ONG o cos preparat per accions humanitàries o d’emergència. Sabem que hi ha cossos específicament preparats per aquestes eventualitats ( bombers, protecció civil, etc.) que són molt més eficaços i econòmics.

En tot cas es podria presentar amb finalitats educatives i per despertar consciències un stand on  s’exposés l’enorme despesa de l’exèrcit espanyol (més de 41 milions d’euros al dia )  , inversions en projectes  megalòmans  de nous armaments que han generat un deute de 32.000 milions d’euros, la  promoció amb diners públics d’un sector que ven armes a països en conflicte i on es vulneren els drets humans(*).

La despesa del Ministeri de Defensa és superior a les inversions en Cultura, Sanitat, Educació, Foment del Treball o Investigació Civil. Cal prendre consciència d’aquestes dades i demanar que es canviïn les prioritats invertint més en despeses socials. Ja que si les despeses militars s’haguessin retallat o eliminat, no s’haurien retallat les despeses en educació i altres serveis bàsics. L’educació ha de ser realment  una prioritat de primer ordre.

Per aquetes i més raons, Justícia i Pau de Girona denúncia i s’oposa a la presència de l’stand de l’exercit espanyol a l’Expo-Jove que es durà a terme a la nostra ciutat aquesta setmana dels dies 13 al 17. Demana que tant l’Ajuntament, com la Generalitat facin efectius els seus compromisos de no permetre la presència de l’exercit al Saló de l’Ensenyament. Alhora que ens sumem al Manifest i a les accions que desenvolupi la Plataforma pels Drets Socials de Girona i Salt en el mateix sentit.

Justícia i Pau Girona
11/04/2016

* Per a més informació sobre la venta i compra d'armes en països en conflicte: Centre DELÀS d’estudis de la Pau. El Centre d'Estudis per la Pau J.M. Delàs va néixer en el marc de Justícia i Pau l’any 1999 com a resultat del treball desenvolupat des de 1988 per la Campanya Contra el Comerç d'Armes (C3A). Des de febrer de 2010 té personalitat jurídica pròpia i treballa com un Centre d'Investigació sobre temes relacionats amb el desarmament i la pau.