«CATALUNYA ACONFESSIONAL O LAICA?. La regulació jurídica del fet religiós i les diverses confessions»


A Catalunya es viuen moments de canvi. L’actual Parlament ha creat la Comissió Parlamentària del procés constituent que convida a entitats i ciutadans a fer aportacions per a la futura constitució catalana. Per aquest motiu, la Fundació Claret organitza la propera Simposi al voltant de la regulació jurídica del fet religiós i les diverses confessions en el marc d'aquest procés constituent.

L’acte, en què hi col·laboren Justícia i Pau i el Grup Sant Jordi, tindrà lloc a la Sala Pere Casaldàliga, a la Llibreria Claret, el pròxim 30 d’abril. Amb aquest acte no es pretén prejutjar ni defensar cap opció política determinada, tal com ha explicat la mateixa Fundació Claret, sinó que s’obrirà el debat per tal de situar les diverses lectures de la laïcitat i els models jurídics que se’n derives respecte al fet religiós i quina ha de ser o hauria de ser la relació d’un futur estat respecte a això. Per aquest motiu, en la taula rodona hi participarà un representant de diversos partits polítics. Per exposar-ho han confirmat la seva assistència Lluís Rabell, president del grup parlamentari “Catalunya Sí que es pot”; Marta Rovira, secretària general d’ERC; Jordi Cuminal, diputat per CDC i responsable d’Afers Religiosos de “Junts pel Sí”; i  Fernando Sánchez Costa, diputat del PP. El PSC i la CUP han confirmat que participaran també en el debat amb un representant.

Pel que fa a l’Església catòlica en concret, cal tenir en compte, a més, que diversos partits de l’Estat Espanyol, fa temps que expressen la seva intenció de modificar o fins a suprimir els acords amb la Santa Seu. Per tant es tracta d’un debat important i de fons que afecta diversos àmbits de la projecció pública de les esglésies i grups religiosos.

La Fundació Claret, juntament amb Justícia i Pau i grup Sant Jordi, s’ha proposat d’afrontar aquest debat amb una actitud receptiva i dialogant envers les diverses opcions, però aportant-hi alguns plantejaments que ens semblen importants des d’un cristianisme obert i conciliar.

Us deixem aquí el programa de la jornada i l’enllaç al web des d’on us podreu inscriure:

9:15-9:45h: recepció i recollida de material

9:45h: presentació del Simposi

10h: Primera ponència: «La llibertat religiosa com a dret humà fonamental en la perspectiva del dret internacional i de la doctrina social de l’Església». Eduard Ibáñez, doctor en dret i director de Justícia i Pau de Barcelona.

10:45h: Segona ponència: «Diferents models de relació de l’Estat amb el fet religiós i les religions. El model de laïcitat positiva o aconfessionalitat i les seves implicacions». Antoni Matabosch, director de l’Institut de Ciències Religioses de Barcelona, membre del Grup de Treball Estable de Religions (GTER), professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya

11:30h: Descans

12h: Taula Rodona-Debat obert amb representats dels diversos partits polítics sobre les seves propostes respecte a la regulació jurídica del fet religiós i les confessions religioses en els diversos aspectes.

13:45h: cloenda del Simposi

Dia: 30 d’abril 2016, 9:15 hores del matí.

Lloc: Sala Pere Casaldàliga, Llibreria Claret (Carrer Roger de Llúria, 5, Barcelona)

Trobareu més informació a la pàgina de la Fundació Claret.