La Pastoral Obrera de Catalunya, amb motiu del Primer de Maig, anuncia la celebració diocesana que tindrà lloc divendres 29 d’abril on, aquest any, es parlarà sobre el dret a un treball decent. Així, en Toni Mora, responsable de CCOO del Baix Llobregat, juntament amb l’Eduardo Rojo, catedràtic de Dret del Treball i la Seguretat Social de la UAB, i patró de la Fundació Utopia Joan N. Garcia-Nieto, oferiran una xerrada titulada “treball decent: passat, pressent i futur.” Un acte que vindrà acompanyat per una Pregària i la lectura del comunicat del 1r de Maig.

D’aquesta manera, moviments obrers cristians de Catalunya i Balears (ACO, GOAC, JOC, MIJAC), capellans obrers, religioses en barris i delegacions de pastoral obrera de les diocesis de Catalunya publiquen també un manifest amb l’objectiu de reivindicar “la necessitat d'un compromís comunitari fort a favor de treball decent i la necessitat d'afrontar el que està passant al voltant del model d'ocupació dominant i la falta d'un treball digne com a factor decisiu d’empobriment, exclusió i deshumanització.”

Així, aprofitant la jornada reivindicativa que representa el 1r de maig, on es commemora la solidaritat dels obrers de Xicago de 1886 i les víctimes de la defensa dels drets laborals, el manifest planteja quatre reptes concrets:

  1. Un nou model d’ocupació basat en les oportunitats de treball per a tothom, l’ocupació fixa i en el reconeixement de drets laborals.
  2. Garantir la protecció social: que l’ocupació sigui el mitjà fonamental que possibiliti la integració i la cohesió social.
  3. Garantir els drets laborals i socials, on es situï la persona en primer lloc, i es distribueixi la riquesa de forma igualitària, generant una dignitat en tots els aspectes de la persona.
  4. Diàleg social, davant de l’individualisme, potenciant la participació i l’organització dels i les treballadores per a una acció transformadora.

D’altra banda, des de la iniciativa “iglesia por el Trabajo Decente”, impulsada per Cáritas, CONFER, HOAC, JEC, Justicia y Paz i JOC, entitats d’església d’Espanya publiquen, amb motiu del proper Primer de Maig, una sèrie de materials amb l’objectiu de “suscitar el diàleg entorn al treball decent”, així com “informar i conscienciar sobre aquest concepte”.