El proper 28 de maig ens trobarem els diversos grups i comissions de Justícia i Pau de tota Catalunya i les Balears en la Jornada Catalano-Balear de Justícia i Pau 2016. A continuació trobareu el programa complert de les Jornades i com inscriure-us.

Les Jornades són obertes, per tant hi sou tots convidats.

No oblideu informar-nos si veniu i si us quedeu a dinar.

L’encíclica Laudato si’ (Lloat sigueu) del Papa Francesc és una commovedora i apassionada defensa de la natura, percebuda com a creació amorosa de Déu que expressa la seva immensa bondat, bellesa i saviesa, la qual ens és donada com a àmbit de la nostra vida. És, alhora, una dura denúncia, científicament fonamentada, dels greus problemes ecològics causats per l’activitat humana, que perjudiquen especialment a les poblacions més pobres del món. Per això, fa una crida a respectar i protegir la natura, a contemplar-la i estimar-la, a administrar-la en benefici de tota la humanitat i preservar-la per a les generacions futures.

Laudato si’ fa una profunda reflexió sobre les arrels morals de la crisi ecològica, assenyalant, com a causes últimes, el paradigma tecnocràtic i l’antropocentrisme desviat que dominen actualment la nostra cultura, i que causen un dany enorme a la terra i als pobres. Davant d’això, el Papa Francesc reclama tota una “valenta revolució cultural” que ens ajudi a mirar la realitat d’una altra manera, caminant cap a un nou ésser humà. Es tracta d’avançar, com a fruit d’un gran esforç educatiu, cap a una nova síntesi cultural que recuperi el valor peculiar de cada persona humana, provocant el reconeixement de l’altre, l’obertura a un Tu capaç de conèixer, estimar i dialogar, i l’obertura cap a un Tu diví. Perquè “no es pot proposar una relació amb l’ambient aïllada de la relació amb les altres persones i amb Déu”.

A partir d’aquí ens proposa la necessitat d’una ecologia integral, que requereix una “conversió ecològica”, o sigui una profunda conversió interior, individual i comunitària, capaç de reconèixer el món com a do rebut del Pare, generadora de gratitud i gratuïtat, de consciència de la nostra connexió amb totes les altres criatures i afavoridora de comunió universal. Això ha de portar a un nou model de desenvolupament econòmic global diferent de l’actual, que asseguri una vida digna per tothom, i a un estil de vida alternatiu, personal i comunitari basat en l’austeritat, la simplicitat, la valoració de les coses petites, la contemplació agraïda del món i la cura de la fragilitat dels pobres i del medi ambient.

De tot això volem parlar en la nostra propera Trobada anual de socis, voluntaris i amics de Justícia i Pau.

 

Programa9.15 h Acollida

9.30 h Presentació de la jornada

 • Mn. Joaquim Rius, en nom de Justícia i Pau de Sant Just Desvern
 • Sr. Albert Quintana, coordinador de Justícia i Pau de Catalunya
 • Mons. Agustí Cortés, bisbe de Sant Feliu
 • Sr. Josep Perpinyà, alcalde de Sant Just Desvern

10.00 h Cap a una ecologia integral

 • Laudato si’: cap a una nova relació amb la naturalesa, Mn. Josep Maria Fisa, consiliari de Justícia i Pau de Barcelona
 • Superar la tecnocràcia, una de les arrels de la destrucció socioambiental, Dr. Albert Florensa, professor de l’Institut Químic de Sarrià (IQS), Universitat Ramon Llull

11.00 h Pausa, cafè

11.30 h Cap a un nou model de desenvolupament

 • Nous paradigmes per a una economia ecològica i socialment justa. Isabel Cuenca, secretària general de Justícia i Pau a Espanya, biòloga.
 • Un nou model energètic. Joan Majó, enginyer, exministre d’indústria.
 • Una economia sense residus. Salvador Clarós, tècnic de política industrial de CCOO. Membre d’ACO (Acció Catòlica Obrera).

13.45 h Dinar

16.00 h Cap a un nou estil de vida personal i comunitari. Experiències i propostes.

 • Sostenibilitat ecològica i economia del bé comú. Adela Suñer, Associació Catalana per al Foment de l'Economia del Bé Comú.
 • Experiències de cooperació al desenvolupament responsable i sostenible, Lluís Casals, Sant Just Solidari
 • Economia social, reutilització i reinserció laboral. Isabel Gimeno, Solidança.
 • Iniciatives ciutadanes en favor dels més fràgils: acció solidària amb els refugiats a Calais.
 • Campanyes ciutadanes per revertir l’impacte social i ambiental negatiu del nostre consum. Carme Altayó, Campanya #Conflictminerals.

18.00 Cloenda. Interpretació musical a càrrec de Taller de Música de Sant Just

 

Localització Sant Just Desvern. Centre Cultural i de Lleure La Vagoneta (Plaça de la Pau s/n )
Lloc del dinar: Cuina Miracle
Av. de la Indústria nº 1
Amb un cost de 12 € / persona.

Descarregar programa

Descarregar cartell