Fa dos anys, el 2014, la Comissió Europea es compromet a tramitar una directiva que reguli el comerç de quatre minerals concrets: tàntal, estany, wolframi i or. L'origen d'aquests minerals prové en bona part de zones políticament inestables, les quals es troben en situació de conflicte o tenen un alt perill de patir-los. Regions com la de l'Est de la República Democràtica del Congo, la República Centreafricana o la frontera entre Colòmbia i Veneçuela tenen grans reserves d'aquestes matèries primeres i, no obstant això, la seva explotació lluny de beneficiar a la població local acaba sent un objecte de disputa vinculat a diferents problemàtiques (crim organitzat, corrupció, explotació infantil, finançament de grups armats, violència de gènere, etc.).

La futura legislació europea va néixer amb el propòsit de contribuir a trencar amb el vincle entre la tecnologia dependent d'aquests minerals i les violacions dels drets humans als països d'origen.

El 20 de maig de 2015, el Parlament Europeu, va aprovar per votació una sèrie d'esmenes a favor de l'obligatorietat de la llei per a totes les empreses europees involucrades en la cadena de subministrament d'aquests minerals. Tot i això, entre els responsables europeus dels Estats Membres de la Unió Europea no hi ha un consens sobre l'abast de la norma. Les discrepàncies existents entre el Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea poden acabar amb la proposta de llei. El passat 17 de desembre els Estats decidien rebaixar els estàndards de responsabilitat de les empreses i limitar l'aplicació de la futura llei a unes poques empreses.

Queda poc temps per arribar a un acord en aquesta matèria i no podem seguir esperant. Per això, ALBOAN, Justícia i Pau, REDES, de manera conjunta en una coalició de 80 onegés nacionals i internacionals, demanen als Estats membres que apropin els seus posicionaments als de l'Eurocambra. Només si aconseguim una legislació obligatòria que agrupi a un nombre significatiu d'empreses, podem afavorir a una mineria lliure de conflicte.

Si encara no ho has fet firma ja la petició dirigida a les autoritats. 

Més informació sobre la nostra campanya la web de#ConflictMinerals i al vídeo "Reality Phone".