Avui dia 20 de juny se celebra el Dia Mundial de les Persones Refugiades. Quina és la situació del refugi? Què han fet els governs europeus davant la crisi humanitària a la Mediterrània? Què estem fent des de Justícia i Pau?

L’objectiu d’aquesta jornada, creada per Nacions Unides l’any 2001 és posar de relleu la situació en què viuen  milions de persones: refugiats, apàtrides, desplaçats interns i sol·licitants d’asil que es veuen forçats a fugir de casa seva per motius religiosos, polítics, ètnics... entre d’altres. D’ençà de la constitució d’aquesta diada ara ja fa 15 anys, la jornada ha estat marcada per la voluntat de les institucions de transmetre a la ciutadania la veu de les persones refugiades o desplaçades, reconeixent alhora la tasca dels professionals en l’àmbit de l’asil així com dels voluntaris. 

No obstant, l’escalada del conflicte sirià, així com d’altres conflictes armats en  actiu arreu del món, ha portat a que el nombre de persones que fugen i no poden tornar a casa hagi crescut. Unes 12.700 persones han perdut la vida a la Mediterrània des del 2010, segons dades de l’ACNUR i especialment des del 2015 les morts en aigües del Mediterrani han augmentat considerablement. Milers de persones que fugien de Síria, l’Afganistan,  Eritrea, Sudan i l’Iraq van travessar durant mesos el sud-est d’Europa buscant una nova vida digna a Europa. No obstant, hem assistit a la irresponsabilitat dels governs europeus, que han donat l’esquena a aquesta crisi humanitària i només han realitzat promeses no complertes (com ara els compromisos de reubicació o reassentament). Per exemple, el govern espanyol va comprometre’s a acollir 16.000 refugiats, dels quals només n’han arribat unes desenes.


L’externalització de les fronteres i l’acord amb Turquia
D’altra banda, la resposta de les institucions europees sembla que hagi incidit en delegar la responsabilitat de contenció fronterera a tercers països, com ja havia ocorregut amb l’externalització de la frontera sud al Marroc, a canvi d’ajudes al desenvolupament i suport comercial o econòmic. L’acord del passat mes de març amb Turquia posa en perill la integritat dels drets humans dels migrants i refugiats. Amb aquest acord Europa confia la tasca de garant dels drets humans a un tercer país, el govern del qual anteriorment ja havia rebut acusacions de vulneracions de drets humans i que queda encarregat del control de el pas fronterer amb major trànsit de refugiats.

Així doncs, les polítiques de blindatge i externalització no han portat ni a atacar d’arrel la problemàtica ni a proporcionar un trànsit i acollida digne als milers de desplaçats. És més, s’ha confiat aquesta tasca a un tercer país, enlloc de proporcionar vies segures i legals.

Justícia i Pau
Amb tot, des de Justícia i Pau seguim amb la nostra tasca de sensibilització i promoció dels drets humans i per tant ens sumem a la indignació per la passivitat de les institucions davant una catàstrofe humanitària d’aquestes dimensions. Les nostres accions pretenen tenir una incidència en la societat: fem xerrades a escoles i grups i participem en mitjans de comunicació. També som presents junt amb una vintena d’entitats cristianes a la Plataforma d’Entitats Cristianes amb els Immigrants per coordinar el treball d’església entorn a la migració. A més, treballem la diversitat des d’un marc intercultural i interreligiós.

Així doncs, des de Justícia i Pau  ens hem sumat al manifest coordinat per Stop Mare Mortum, el qual han signat més d’una quarantena d’entitats per denunciar públicament la irresponsabilitat, negligència i hostilitat dels representants polítics espanyols i europeus davant l’èxode de persones desplaçades que cerquen un lloc segur. A més, hem assistit a la Manifestació del 19 de Juny amb motiu del Dia Mundial de les persones refugiades. Finalment, mitjançant Justicia y Paz hem demanat, juntament amb una quinzena d'entitats, que el govern resultant de les eleccions del proper diumenge es comprometi en ferm amb els refugiats i desplaçats en un termini de 100 dies, i per dur-ho a terme proposem 11 accions.

Per tant, us animem a participar en els actes organitzats amb motiu del Dia Mundial de les persones refugiades, que podreu trobar aquí.