Aquesta passada matinada i després d’un mes de Ramadà, les comunitats islàmiques d’arreu han posat punt i final als 30 dies de dejuni. A aquesta jornada se la coneix com Eid al-Fitr (“festa del trencament del dejuni”)  i les pregàries que es realitzen són especials.

A Catalunya, durant el mes de Ramadà s’han realitzat diverses  accions per donar a conèixer aquesta festivitat religiosa. Per exemple, els trencaments de dejuni celebrats en espais públics de Vilafranca del Penedès, l’Hospitalet de Llobregat o Barcelona, en els quals sovint es comparteix el significat del Ramadà i es celebra en comunitat el primer àpat del dia (l’Iftar). A Barcelona ja és cèlebre el que es realitza a la Rambla del Raval, al qual s’hi acosten diàriament durant el mes de Ramadà desenes de persones.

No obstant, també és convenient recordar que durant tot l’any diverses associacions que treballen per l’entesa entre religions organitzen Diàlegs Interreligiosos, com ara el Fòrum Hospitalet (de l’Hospitalet de Llobregat) o l’Ateneu de Sant Roc (a Badalona). Tradicionalment, els principals enemics de l’interreligiositat han estat “els ressentiments històrics i la manipulació política” en paraules d’Elisabeth Lheure, membre d’AUDIR (l’Associació UNESCO pel Diàleg Interreligiós).

Per combatre aquestes actituds, entitats com Justícia i Pau treballem diàriament per difondre la idea de la convivència interreligiosa en un ambient de cordialitat, respecte i llibertat de culte. Creiem que cal fomentar l’escolta i els intercanvis religiosos, permetent així descobrir les tradicions i valors de la resta de religions, doncs el coneixement és un gran aliat per combatre el rebuig i la discriminació.

Eid Mubarak!

Anna Sangrà (@anna_sangra)

(N.del T. Eid Mubarak es podria traduïr per Festa Beneïda. Aquesta és l'expressió que s'usa, entre d'altres, per celebrar l'Eid al-Fitr, la fi del Ramadà)