El passat mes de febrer va tenir lloc a Barcelona el Mobile World Congress (MWC). Des de Justícia i Pau ens endinsem, de la mà de la periodista Gemma Parellada, en la fabricació de les tecnologies punta que ocupen les llars i les vides de moltes persones. El reportatge, produit gràcies al suport de l’ACCD, ens ajuda a entendre la constant situació de vulneració dels Drets Humans que es dona a les mines de la R.D. del Congo, les encarregades d’abastir els productes del MWC. Veure el reportatge

Barcelona es converteix, durant aquest esdeveniment, en la capital mundial de la informació tecnològica d’última generació, però també la de la màxima desinformació de la realitat: una de les guerres més mortíferes de la història, generada pels anoments minerals de conflicte.

L'audiovisual, que està disponible en el nostre perfil de Youtube tant en català com en castellà, s’emmarca dins de la campanya de sensibilització #ConflictMinerals

Es tracta d’un recull que mostra les opinions de diversos actors vinculats directa i indirectament amb el món de la tecnologia i l’ús de minerals de conflicte. Persones expertes, com diputats del Parlament Europeu i professors d’universitats de Barcelona, posen de relleu la passivitat que les empreses tecnològiques adopten davant les denúncies reiterades sobre les condicions en les que s’obtenen els minerals utilitzats per als seus productes.

La periodista Gemma Parellada, especialitzada en Àfrica i reportera al continent, va ser la guanyadora del Premi Memorial Joan Gomis amb l’article “La guerra sin fin”, publicat al diari El País. Per la seva trajectòria, Justícia i Pau va voler col·laborar amb l’experta en la realització d’aquest reportatge sobre el MWC, després de guanyar el premi DevReporter de periodisme audiovisual per la col·laboració prèvia en la realització del reportatge "El Congo després de la febre del Coltan. Viatge a la zona zero del món digital".

Aquesta aliança és un pas més per informar de les desigualtats que pateix el poble congolès. Al llarg d’aquest any, la periodista ha participat activament en la campanya que farà difusió del seu treball, #ConflictMinerals, escrivint articles que Justícia i Pau difon per informar sobre la causa dels minerals de conflicte, la situació política del Congo i les vulneracions sistemàtiques de Drets Humans que es produeixen en les seves poblacions.

El reportatge estarà disponible a les pàgines #ConflictMinerals (www.conflictminerals.es), a la web de Justícia i Pau i de les entitats associades a la campanya (Solidaritat Castelldefels Kasando i La Bretxa). També a les entitats d'arreu de l'Estat amb les que es forma part d'una aliança estable d’incidència (Comisión General de Justicia y Paz España, ALBOAN i REDES).