Un cop iniciada la campanya ‘Si cuides el planeta, combats la pobresa’ per les diferents entitats organitzadores, en les qual participa Justicia y Paz España, al llarg del novembre i desembre centraran el seu treball de sensibilització en el punt 2 del “Decàleg Verd” de la campanya.

Enlázate por la Justicia, nom que rep la campanya que es portarà a terme al llarg de dos anys, pretén sumar la missió compartida de sensibilitzar i animar al compromís del medi ambient de totes les organitzacions membres. El decàleg verd s’inspira en la Encíclica, que resumeix els reptes fonamentals als que ens enfrontem avui dia. Es tracta d’abordar cada dos mesos un dels deu principis a través de la reflexió, la oració, el testimoni dels més desafavorits, els compromisos personals i les propostes d’acció.

La nota de premsa de l'invitació es pot llegir a continuació:

 

Redescobrir el valor de la simplicitat en les nostres vides, invitació de la campanya SI CUIDES EL PLANETA, COMBATS LA POBRESA per a Advent i Nadal

Madrid, 3 de novembre de 2016. «Redescobriràs el valor de la simplicitat en la teva pròpia vida». El segon principi del “Decàleg Verd” proposat des de la campanya SI CUIDES EL PLANETA, COMBATS LA POBRESA inspirarà durant els dos últims mesos de l'any, i especialment en els temps d'Advent i Nadal, les accions de sensibilització que engegaran les entitats promotores d'aquesta iniciativa: Càritas, CONFER, Justícia i Pau, Mans Unides i XARXES (Xarxa d'Entitats per al Desenvolupament Solidari).

A partir de la constatació que l'actual estil de vida ha desencadenat una crisi global que posa de manifest la insostenibilitat econòmica i mediambiental del nostre model de consum, la campanya proposa a tota la ciutadania reflexionar sobre “quines són les nostres prioritats i considerar si vivim per sobre de les nostres necessitats consumint més béns dels oportuns”.

En abordar el segon punt del “Decàleg verd”, la campanya SI CUIDES EL PLANETA, COMBATS LA POBRESA obre una nova etapa de la seva agenda d'activitats a dos anys vista amb la qual, dins de l'esperit de l’encíclica Laudato Sí del Papa Francesc, s'aconsegueixi augmentar el compromís de tots en la defensa d'un model de desenvolupament just, solidari i sostenible, i el canvi dels nostres hàbits de consum i estils de vida.

Segons es recorda en els materials per a adults joves i nens editats per a aquesta fase de la campanya, la invitació a redescobrir la simplicitat en els nostres estils de vida passa per prendre consciència de com “la cerca incessant de lucre trastoca les possibilitats d'aconseguir models equitatius, ja que acumular capital, material i riquesa empobreix l'arribada del Regne de Déu i de la seva justícia”. Per això “és moment de fer noves totes les coses, de generar espais per a l'esperança, des de cada persona, gest i acció, perquè cada acte explica, per insignificant o petit que sigui".

Càrites, CONFER, Justícia i Pau, Mans Unides i XARXES subratllen com l’encíclica Laudato Sí marca el camí per redescobrir el valor de la senzillesa, reflexionar sobre els nostres estils de vida i comprendre que la cerca de la sostenibilitat és una oportunitat per tornar a les fonts.

Advent i Nadal són uns moments especialment propicis per redescobrir la simplicitat. Per a això, des de la campanya es convida a viure un Nadal amb senzillesa, a trobar la felicitat en el que és petit, a sentir properes milions de persones que viuen injustament en la pobresa, a mobilitzar-nos i implicar-nos per canviar les seves realitats i a compartir. És un moment, també, en què podem reflexionar sobre quins són les nostres eleccions quotidianes, tant personals com col·lectives, amb relació al consum, la sostenibilitat i la utilització dels recursos.

Veus que clamen

Com a exemples d'aquesta opció vital per la senzillesa i un model de vida en harmonia amb la natura, la campanya recull el testimoniatge de Leonardo Tello, un indígena de l'ètnia kukama que viu a Nauta, un poblat proper a Iquitos, l’Amazònia peruana. Per a ell i el seu poble, l'aigua és el lloc de la vida, perquè els kukama són “la gent del riu”, on habiten els avantpassats, els savis... Però, en els últims anys, tot ha canviat ràpidament i violentament per a la vida dels habitants dels rius.

“Els canvis que s'han produït –diu Leonardo— sempre han estat en perjudici del nostre benestar, de la nostra cultura i dels nostres drets fonamentals, com el dret al riu i a viure dins i fora d'aquest riu”. Atemptar contra l'aigua i el riu “no solament és acabar amb els peixos, no solament és morir de set, sinó sobretot morir de pena, perquè tota la història d'un poble se’n va amb ells”. Ara, “la contaminació, els megaprojectes hidroelèctrics i de mineria, el model extractiu, acaben amb l'aigua, van matant a poc a poc els kukama i la resta de pobles amazònics”, afegeix.

Un altre dels testimoniatges és el del bisbe Pere Casaldàliga, bisbe de San Félix do Araguaia, en ple Mato Grosso, on va arribar en 1968 com a missioner claretià i on ha romàs totes aquestes dècades al costat de les comunitats més pobres i excloses. La campanya SI CUIDES EL PLANETA, COMBATS LA POBRESA rescata uns versos seus sobre pobresa evangèlica, que resulten especialment il·luminadors per a les dates d'Advent i Nadal.

Les propostes per a aquesta etapa de la campanya inclouen també un itinerari en dues fases centrat en els quatre diumenges d'Advent per preparar una celebració nadalenca “en les quals l'austeritat sigui un principi” i les persones que ens envolten estiguin al centre de les nostres preocupacions.