Amb l'ocasió del Dia Internacional dels Drets Humans, el passat 10 de desembre, Justícia i Pau Europa ha difós un comunicat on l'entitat nombra les diferents pors, preocupacions i temors de la població i l'obligació de prestar atenció de forma seriosa a tots aquests sentiments. Al llarg del comunicat també sensibilitzen sobre els Drets Humans i la gran necessitat d'aplicar-los cada dia. Podeu llegir el comunicat a continuació. 

 

 

Recuperar la confiança i contrarestar la por. Els drets humans com a eina contra la transgressió i el populisme

Vivim en un món ple de preocupacions en moltes àrees, tan si és en l’àmbit polític, econòmic, social o cultural. Cada vegada, més persones es senten insegures i estan convençudes que les seves preocupacions no s’estan prenent de forma seriosa. Acceptar les transgressions d’alguns col·lectius públics pot obrir la porta a la intolerància o inclús als delictes d’odi.

Aquesta inquietud produeix pors. Per això hem de prestar atenció a aquestes pors de manera seriosa, ja que pors i inseguretats ens inclinen cap al populisme, el racisme i la intolerància. És important analitzar i entendre les raons que hi ha darrere d’aquestes pors.

En motiu del Dia dels Drets Humans, Justícia i Pau Europa desitja recordar a la població del fet que disposem d’uns mecanismes molt importants que serveixen per contrarestar aquestes pors i malestars: els Drets Humans.

En lloc de qüestionar-nos els Drets Humans, hauríem de promoure amb el millor rigor possible que el compris amb els Drets Humans es reflectís en totes les nostres accions tan a nivell privat com públic i estigués, d’aquesta manera, present en totes les esferes de la societat. Els Drets Humans haurien de convertir-se en una part integral de l’educació des de l’edat inicial fins la formació universitària i professional. Hem de lluitar per una cultura genuïna dels Drets Humans, on es tracti d’un compromís generalitzat en la societat per arribar a la defensa d’aquelles persones a qui se’ls violen els drets.

En el context d’aquests temps d’inquietud, volem sensibilitzar sobre els Drets Humans que exposem a continuació:

Advoquem per l’abolició mundial de la pena de mort; el dret a la llibertat i la seguretat; el dret a la llibertat d’expressió i de religió; el dret a la migració i l’asil, així com la protecció en cas de trasllat, expulsió o extradició; el respecte de la diversitat cultural i religiosa; i el desenvolupament integral sostenible.

Ens comprometem a combatre la discriminació, en particular la discriminació múltiple, l’esclavitud moderna, totes les formes de racisme i el discurs de l’odi, especialment en tots els mitjans socials.

Prestem especial atenció a la invisibilitat dels drets humans, inclosos els drets humans socials, que són d’especial importància en situacions de creixent precarietat social i les necessitats socials insatisfactòries.

La xarxa de Justícia i Pau Europa està compromesa amb el respecte i al promoció dels Drets Humans a fi que cada persona i cada comunitat puguin viure dignament. Traiem la força de la nostra fe cristiana comuna, així com de la nostra cooperació i solidaritat amb totes les organitzacions i institucions que mantenen els mateixos objectius i defensen els mateixos valors. La transformació dels conflictes de la forma no violenta és el nostre mètode.

Els drets humans no es donen ni es garanteixen per sempre: s’ha de lluitar cada dia. Aquest és el nostre deure. L’actual clima de por exigeix que el compliment amb els nostres compromisos.

 

París, 4 -5 de desembre 2016
Comitè Executiu de Justícia i Pau Europa

 

La Conferència Europea de les Comissions de Justícia i Pau es una xarxa europea formada per trenta-una comissions nacionals que treballen per a la promoció de la justícia i de la pau, pel respecte a la dignitat humana i per la preocupació de la creació. Contribueix a crear coneixement de la doctrina social catòlica en les societats i institucions europees. El Comitè Executiu de Justícia i Pau Europa està format per nou membres electes i pel seu president, el senyor Jean-Claude Hollerich, arquebisbe de Luxemburg.