El passat dia 2 de febrer va morir a Barcelona, als 88 anys, en Josep Verde i Aldea, advocat i polític, membre actiu en l’etapa inicial de Justícia i Pau.

Josep Verde, juntament amb Mn. Joan Carrera, Agustí de Semir i Anton Cañellas, va ser un dels fundadors l’any 1969 del Grup Cristià de Defensa dels Drets Humans, dedicat a donar suport als detinguts i perseguits pel règim franquista. Josep Verde va ser advocat defensor de nombroses persones davant del Tribunal d’Ordre Públic. L’any 1971, els membres del Grup Cristià s’integren a Justícia i Pau, entre ells Verde, qui es va mantenir com un dels membres actius de l’entitat fins el seu pas a l’activitat política.

L’any 1977 va ser nomenat secretari general del PSC-Reagrupament, partit que l’any 1978 es va integrar al PSC, en el qual Verde va ser membre de la Comissió Executiva. Va ser membre de la comissió redactora de l’avantprojecte d’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 1979. Va ser diputat i vicepresident del Congrés dels Diputats (1979-1982), vicepresident de l’Assemblea del Consell d’Europa (1983-1986) i posteriorment també eurodiputat i després vicepresident del Parlament Europeu (1986-1999).

Va ser també elegit president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya (1984) i president del Consell Català del Moviment Europeu (2000-2006).

L'any 2011 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya com a reconeixement a la tasca dels primers diputats catalans al Parlament Europeu.

Des de Justícia i Pau volem agrair la seva gran dedicació a la nostra entitat en el seus primers anys, així com tota la seva tasca en favor dels drets humans i al servei del bé comú al nostre país i del conjunt d’Europa.