SnatAnderxxxxAvui dia 7 d’abril membres de la Campanya Banca Armada participen a la junta anual d’accionistes de Banco Santander.

Com cada any, representants de la Campanya Banca Armada –integrada actualment pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, SETEM Catalunya, Justícia i Pau, ODG, Col•lectiu Rets, AA-MOC i FETS– estan participant a les juntes d’accionistes d’algunes de les entitats bancàries més implicades en el finançament de les empreses d’armament: BBVA, Banco Santander, Caixabank i Banc Sabadell –i aquest any, per primera vegada, participant a la junta de Bankia–.

L'objectiu d'aquesta acció és explicar davant dels accionistes i els mitjans de comunicació els lligams d'aquestes entitats amb la indústria d'armament per tal de sensibilitzar a la societat de la controversia ètica que impliquen les seves polítiques.

Banco Santander és el segon banc espanyol que més contribueix al finançament de la indústria militar, amb 1.518.304.347,55 d’euros invertits durant el període 2011-2016. Juntament amb el BBVA, l’entitat lidera el ranking de la Banca Armada espanyola.

En forma de crédits, el Banco Santander ha invertit 1.287.172.840,76 euros en empreses d’armament tant a nivell nacional com internacional. Les empreses creditores més destacades a nivell nacional són Maxam, Navantia i Oesia, tot i que la llista s’esté. A nivell internacional, trobem a algunes de les empreses armamentistes més preponderants a nivell mundial, amb marques com Airbus Group, Boeing, Finmeccanica, General Dynamics o Honeywell International.

En forma de bons i pagarés, el Banco Santander ha contribuït amb 213.786.180,73 euros a la indústria militar a les empreses internacionals mencionades anteriorment, entre d’altres. A nivell nacional, la màxima beneficiària ha estat Indra:

Aquesta mateixa empresa fabricant d’armes, Indra, és l’única beneficiària espanyola de Banco Santander en les seves inversions accionarials, rebent més de 17.345.326,06 euros durant el període 2011-2016.

Visibilitzant aquestes controvertides inversions de l’entitat amb empreses de la indústria militar, els membres de la Campanya Banca Armada posaran de manifest davant els directius, accionistes i mitjans de comunicació que les polítiques de finançament de Banco Santander encara disten de regir-se per l’ètica.

Divendres, després de la intervenció, es penjarà a la web de Banca Armada el comunicat que es llegirà, i s'informarà de l’evolució de l’actuació a través de les xarxes socials dels membres de la Campanya amb el hashtag #NoalaBancaArmada.

Per a més informació, consultar l’informe del Centre Delàs “Los bancos que invierten en armas”

www.bancaarmada.org

INFOGRAFIA Santander def 001