1

Stop Mare Mortum Badalona, entitat amb la que col·labora Justícia i Pau, està duent a terme una campanya de denúncia de la situació de les persones refugiades amb l'objectiu de visibilitzar aquesta situació. Per fer-ho, han realitzat moltes i diferents accions, entre les quals destaca especialment la penjada d'uns cartells gegants que fossin visibles per tothom que passi per davant a les esglésies més emblemàtiques de la ciutat de Badalona.

A més de la iniciativa de les esglésies, hi ha hagut altres accions com campanyes de sensibilització i col·laboracions amb altres entitats com Casa nostra, casa vostra, amb la multitudinària manifestació a favor dels refugiats.
 

La iniciativa de les pancartes a les esglésies va sorgir de l’exemple de ciutats com Girona i Santa Coloma de Gramenet, que van ser les primeres a penjar missatges als campanars de la Catedral i de l’Església Major per cridar l’atenció sobre la indiferència de la UE envers les persones que arriben a Europa fugint de la guerra, la fam, la misèria, la mort, les violacions, i altres inclemències que patien als seus països d’origen. A més, es vol denunciar la situació extrema que viuen les persones amuntegades en camps de refugiats i, pitjor encara: la mort de 5.000 nàufrags el 2016 a la Mediterrània (famílies senceres, i els més indefensos: dones, malalts, gent gran i, sobretot, nens).

Aquest ha estat el neguit i el motiu pel qual Stop Mare Mortum Badalona ha decidit seguir les passes de la ciutat veïna i fer aquesta acció de denúncia, concretament a les esglésies de la Salut, Sant Josep (Progrés), Santa Maria (Dalt la Vila), Sant Francesc (Bufalà), Sant Pau (Gorg), Santa Clara (Morera), Pares Carmelites (Centre) i Canyet.

Ara, a Badalona, els campanars i altres dependències parroquials interpel·len els ciutadans (fins i tot els que passen en cotxe per l’autopista), des de la severitat de qui ha vist ploure molt: "Era foraster i em vau acollir”.

4

A banda d'aquesta iniciativa, la plataforma que impulsa la campanya Casa nostra, casa vostra ha canalitzat energies i ha optimitzat els esforços i recursos d’una gent frustrada i indignada alhora per la gran crisi humanitària del segle XXI i la impotència de no poder dur a terme l’acollida de refugiats i les tasques d’acompanyament. Stop Mare Mortum s’ha sumat a aquesta campanya de sensibilització i de mobilització per reclamar una resposta de les institucions davant la crisi migratòria del Mediterrani. 

En aquesta línia, el dia 27 de gener es va celebrar un acte al Casal de Solidaritat Can Pepus, que va mobilitzar un gran nombre de persones de tota mena de partits i entitats. Jaume Ventura, de Justícia i Pau; Ferran Moreno, de Stop Mare Mortum Badalona i Xavi Rosiñol, de Casa nostra, casa vostra, van presentar els principis rectors de la campanya als assistents, als quals es va demanar col·laboració.

Un dels moments més intensos va ser la connexió via internet amb l’equip de l’ONG Proactiva Open Arms destinat a Lesbos, que va permetre que els socorristes voluntaris expliquessin la difícil situació de les tasques de rescat en ple hivern i rebessin, al seu torn, l’escalf i l’admiració dels que se’ls escoltaven. Sempre ho diuen, els de Proactiva. Ells no són de faramalla i de fer declaracions. Ells salven vides.