Una cinquantena de persones, representants de les 21 Comissions de Justícia i Pau d’arreu d’Europa, es van trobar el cap de setmana del 22 al 25 de setembre a la comunitat ecumènica de Taizé (nord de França) per celebrar el 50è aniversari de Justícia i Pau Europa.

Durant la trobada es va dialogar i debatre sobre la promoció i la cura de la Creació, sota el títol “Sobre les arrels espirituals i els fruits polítics”. A més, també va tenir lloc la tradicional acció simbòlica, que enguany volia posar de manifest el patiment de la terra a causa de les nostres accions. Aquest moment es va simbolitzar unint diferents sorres portades d'indrets diversos d’Europa, “terres ferides” a causa del canvi climàtic, de la contaminació industrial, de les catàstrofes naturals, etc. També es va encoratjar a seguir construint una protecció social i ambiental des de cada una de les comissions, en la línia de l’encíclica del Papa Francesc, Laudato Si’.

Podeu llegir la declaració final de Comissions de Justícia i Pau Europa a continuació:

Declaració Final del Seminari Internacional de la Conferència de Comissions de Justícia i Pau d’Europa del 22 al 24 a Taizé (França)

Persones delegades de 21 Comissions de la Conferència de Comissions de Justícia i Pau d'Europa (Justícia i Pau Europa) es van reunir del 22 al 24 de setembre del 2017 en el seu Seminari Internacional anual. La trobada, sota el lema "Arrels espirituals i fruits polítics: peregrinació per la justícia i la pau i la cura de la creació", va tenir lloc a Taizé, on la comunitat cristiana ecumènica les va acollir i recolzar tant en les seves deliberacions com amb les seves pregàries. La trobada va marcar el 50è aniversari de la creació del Consell Pontifici de Justícia i Pau, que s'ha canviat el nom i fusionat amb altres tres Consells Pontificis l'any passat al Dicasteri per a la Promoció del Desenvolupament Humà Integral. En acabar el Seminari, les persones assistents i els germans de Taizé van tenir una emotiva acció simbòlica durant el Temps per a la Creació. Va consistir en plantar un arbre amb sòls dels diferents països europeus, afectats per problemes ambientals o accions humanes. El Seminari Internacional va concloure finalment amb una visita a l'abadia de Cluny, que va ser una de les fonts vives del cristianisme medieval. Per tant, el seminari internacional va ser una ocasió per tornar a les arrels espirituals de Justícia i Pau i per revitalitzar el seu treball a la llum dels molts canvis que han tingut lloc des de la seva creació. Les persones delegades van adoptar la següent declaració final:

Al final del Seminari Internacional i a la llum del que hem escoltat i reflexionat, hem adoptat la següent declaració en la que exposem la nostra visió per al treball futur de les nostres Comissions:

  1. Renovar, revifar i enfortir el nostre treball, recordant i tornant a les nostres arrels espirituals mentre avancem en el servei al nostre món.

  2. Treballar conjuntament i amb l’ajuda de les nostres Conferències Episcopals cap a una major visibilitat i promoció de la missió de Justícia i Pau en l’Església.

  3. Desenvolupar estructures de treball fructíferes amb, dins i per mitjà del nou Dicasteri per a l'assoliment del Bé Comú.

  4. Treballar en diàleg amb altres col·lectius, incloent en particular a la fraternitat cristiana, per identificar, comprendre i respondre als problemes, conflictes i necessitats del nostre món.

  5. Major desenvolupament de les accions cap a la cura de la creació a la llum de la nostra comprensió de l'antropologia cristiana, els principis de la Doctrina social de l'Església i de l'encíclica Laudato Si.

  6. Desenvolupar estratègies a llarg termini per al nostre treball, incloent provisió per a l’educació i la continuïtat.

  7. Ser el gall a la teulada de la nostra Església, de les nostres comunitats i del món.


Valorem enormement la conjunció de l'espiritualitat, viscuda durant aquests dies, amb el treball de Justícia i Pau i proposem reunions futures en què tots dos aspectes estiguin junts, així com la realització de les activitats de la nostra xarxa de forma ecumènica i interreligiosa.

Finalment, volem expressar el nostre agraïment por l’acollida i el recolzament que hem rebut constantment dels germans i persones voluntàries de Taizé.

Taizé, 25 de setembre del 2017


Durant el cap de setmana també vam tenir l'oportunitat de parlar amb el Cardenal Peter Turkson, que va assistir a gran part de l'encontre europeu, i vam poder lliurar-li un exemplar del quadern de la campanya #ConflictMinerals “La febre dels minerals: Responsabilitats, regulacions i resistències”.