Pablo López Orosa i Rosa María Calaf guanyadors de l’XII Memorial Joan Gomis

 

L’Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna-URL va acollir el 30 de novembre la dotzena edició del Premi Memorial Joan Gomis de periodisme solidari, guardonant a Pablo López Orosa i Rosa María Calaf. El president de Justícia i Pau, Eudald Vendrell, va ser l'encarregat de presentar l'acte, on va fer un repàs de les edicions anteriors i un recordatori del significat i del que vol transmetre aquest guardó.

 

El jurat va entregar el premi, en la categoria d’obres periodístiques, al reportatge «La tregua de los zapatos» intenta que los jóvenes no caigan en manos de las maras guatemaltecas, del periodista Pablo López Orosa i publicada el 2 de febrer de 2017 a “Desalambre”, secció dedicada als drets humans de eldiario.es. Aquesta obra mostra una problemàtica llunyana i, sovint, oblidada: la violència a Amèrica Central i Sud-Amèrica i l’extorsió de les maras sobre els joves.

En la modalitat de trajectòria periodística, el jurat va premiar la reconeguda periodista Rosa María Calaf. Durant més de 35 anys d’experiència a la professió, la periodista ha exercit com a corresponsal a Buenos Aires, Roma, Viena, Moscú, Hong Kong o Pekín, informant i buscant històries amb gran sensibilitat i passió pel periodisme. El seu interès per tot tipus de temes, persones i col·lectius, i la seva relació amb els valors del Memorial: pau, solidaritat i defensa dels drets humans, la fan mereixedora del premi.

Els dos guardonats van defensar el paper que té el periodisme en el servei i compromís social, sent una eina per arribar a un món més just. Pablo López Orosa va destacar la necessitat de temps per arribar a fer bon periodisme “El més complicat és el temps. Avui en el periodisme ens falta temps” i Rosa María Calaf va denunciar el sensacionalisme i l’entreteniment que es veu a dia d’avui “En molts casos el que rep la ciutadania no és informació. És entreteniment o informació incompleta i desdibuixada. [...] No estem millor informats encara que ho pensem. Vivim en un simulacre constant”. També la periodista va reivindicar que el gran problema del món és la injustícia, on hi ha interessos creats que eviten l’entesa entre tots i conèixer al que és diferent, defensant així la necessitat d’un periodisme de qualitat i preocupat per les injustícies socials.

El jurat del Memorial va estar format per representants de les entitats que convoquen el premi: Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Facultat de Comunicació Blanquerna- Universitat Ramon Llull, Fundación Cultura de Paz, Mans Unides, les revistes El Ciervo i Foc Nou, i membres de la família de Joan Gomis.

Vídeo complet de l'acte.

Fotografies de l'acte.