Economia i èticaEl Foro Creyente de Pensamiento Ético Económico és un grup d'acadèmics i professionals de l'economia provinents de diferents sensibilitats d'església i d'universitats estatals, entre els quals es troba Rafael Allepuz Capdevila, membre de Justícia i Pau Lleida. El FCEPP pretén orientar amb arguments sòlits una organització social que estigui realment al servei de totes les persones, del bé comú i de la justícia, basat en la Doctrina Social de l'Església i l'humanisme cristià, sent útil per a cristians i no cristians. 

Aquesta organització han creat un primer document, on reflexionen sobre l'objectiu econòmic de la nostra societat, plantejant si aquest ajuda a totes les persones que en formen part. A continuació us reproduïm un resum del seu document:

 

El creixement econòmic no pot amb la desigualtat

Malgrat l'augment del PIB als anomenats països emergents, més d'un 10% de la població mundial viu amb menys de dos dòlars al dia. “El creixement del PIB per càpita mundial no ha aconseguit superar les elevades xifres de pobresa”, afirmen des del Foro Creyente de Pensamiento Ético Económico.

“Tenir més no és estar millor. Arribarà un moment en el qual seguir creixent suposi anar a pitjor”. Aquesta és una de les conclusions del document “Repensar el Objectivo Económico” que ha publicat el Foro Creyente de Pensamiento Ético Económico. No tot el que comprem incrementa el nostre benestar i, encara que es diu que el creixement beneficia tota la societat, la realitat és que pot fer-ho solament a unes poques persones. “Per mesurar el progrés hauríem de saber què passa amb els més desfavorits. Si ells no milloren, no es pot dir que l'economia va millor”.

“L'important és que el creixement repercuteixi en el fet que tots tinguin més, i de forma especial els més pobres. I la realitat és que creixem, sí, però hi ha més desigualtat”.

A més, asseguren que aquest creixement beneficiarà els qui més aporten. “Per mantenir el ritme cal aconseguir que es produeixi sense parar. És igual si algú té més o menys, el que és fonamental és sumar”. Per això, el Foro també posa el focus en la labor dels governs: “No els importa qui no arriba a fi de mes. Es posen al servei d'empreses més o menys grans per ajudar-los a aconseguir contractes internacionals o aconseguir que companyies estrangeres s'instal·lin al nostre país. Així, la prioritat pública és donar suport als qui aconsegueixen més beneficis privats”.

La proposta que fan és un nou model que en comptes de centrar-se en el fet que cada vegada es produeixi més ho faci per aconseguir que totes les persones tinguin uns ingressos dignes. “No sempre és necessari tenir més perquè tots tinguem prou. La nostra proposta és un sistema que no necessiti redistribuir la riquesa per lluitar contra la desigualtat, sinó que sigui el mateix sistema el que distribueixi els guanys d'una forma equitativa”.

A més, fan una crida tanta al sector públic com al privat. Des del Foro creuen que aconseguir el be comú és tasca de tots dos, i per això és necessari debatre sobre el paper de les empreses en l'economia i en la societat.

“No critiquem el creixement econòmic, però sí que sigui l'objectiu”, remarquen. No cal créixer per créixer, sinó idear un sistema econòmic que permeti a totes les persones tenir recursos suficients per portar una vida digna.

Podeu llegir el document complet aquí.

Font de la imatge: Blog Ética, justicia y economía