OMCT torturaAquest 29 de març, l’Organització Mundial Contra la Tortura (OMCT), organització de la que forma part Justícia i Pau, ha emès un comunicat on denuncia la “campanya de descrèdit” duta a terme per institucions espanyoles en contra d’un informe encarregat pel govern basc i realitzat per l’Institut Basc de Criminologia on s’han comptabilitzat fins a 4.113 casos de persones, nascudes o residents al País Basc, que han denunciat públicament o judicial ser víctimes de tortura o maltractaments per part de funcionaris de la policia entre 1960 i 2014.

D’acord amb l’OMCT, les autoritats, alguns partits polítics i sindicats policials espanyols han d’abandonar el negacionisme respecte a la qüestió de la tortura que, segons afirma, encara és un tema tabú a l’Estat espanyol. Precisament, és aquesta “campanya de descrèdit” sobre qui aborda la qüestió de la tortura la que, tal com expressa l’OMCT en el seu comunicat, denota “una manca de voluntat de l’Estat per garantir la no repetició dels fets”.

Així mateix, l’OMCT destaca que aquest estudi posa de relleu que, de les 20 condemnes fermes que ha dictat el Tribunal Suprem per tortures, en el 60% dels casos es va acabar indultant als condemnats. També assenyala que des de 2010 el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat a Espanya fins a 9 vegades per haver vulnerat la prohibició absoluta de tortura i maltractaments.

Quan es va publicar l’informe, al desembre de 2017, i sense basar-se en cap anàlisi de l’estudi, el president del PP del País Basc va declarar que l’informe era "un disbarat, absolutament desgavellat i un insult", demanant el seu rebuig perquè “justificava a ETA”.

Per tot això, l’OMCT ha instat a les institucions públiques espanyoles a reconèixer públicament la pràctica de la tortura i a fer ús d’informes i estudis com el de l’Institut Basc de Criminologia per tal de fer front al problema i avançar en el camí de la veritat i la reparació de totes les víctimes.

Des de Justícia i Pau ens sumem a la denúncia de l’OMCT i instem a institucions, partits i associacions a abordar aquesta problemàtica per tal de reconèixer i compensar a les víctimes de tortures i maltractaments.

 

Consulteu aquí el comunicat de l'OMCT "Declaración Pública: La campaña de descrédito contra una rigurosa investigación sobre la tortura refleja una falta de voluntad para garantizar la no repetición de los hechos".

Consulteu aquí l'informe "Proyecto de investigación de la tortura y malos tratos en el País Vasco entre 1960-2014".

Coordinadora per a la prevenció de la tortura

 

Miquel Caum Julio