Violencia NicaraguaAquest dimarts 24 d’abril, Lafede.cat (federació de les ONG catalanes, de la qual forma part Justícia i Pau) publicava un comunicat on expressava la seva preocupació per la situació actual de Nicaragua arran de les protestes contra la reforma de la seguretat social que pretén impulsar el govern de Daniel Ortega.

Aquesta reforma consistia en l’aplicació d’una reducció de les pensions d’un 5% i en un augment de la quantitat a cotitzar d’un 3,5% per als empresaris i d’un 0,75% per als treballadors. Com a reacció a la intenció del govern, el passat dijous 19 d’abril va començar una onada de protestes per les que, d’acord amb el col·lectiu Articulación Feminista Nicaragüense  ja han mort 25 persones, la majoria de les quals a causa del foc obert per la policia i forces paramilitars que donen suport al govern.

El govern nicaragüenc, per la seva banda, ha fet marxa enrere en l’aprovació de la proposta de reforma i ha fet una crida, a través de la seva vicepresidenta Rosario Murillo, a la represa de les negociacions amb el Consejo Superior de la Empresa Privada de Nicaragua per tal de desencallar la situació i assolir un consens que permeti reformar la seguretat social nicaragüenca i acabar amb els episodis de violència als carrers.

Des de Justícia i Pau ens volem sumar a la condemna a la violència, sigui quina sigui la seva procedència i a la crida al diàleg, que sembla que comença a produir-se entre les parts.