Siria JiPEuropaEl passat 11 de febrer de 2018, Justícia i Pau d'Europa es van reunir al centre de retir Drumalis (Irlanda del Nord) per fer una crida al cessament immediat de la invasió turca de Síria, que colpeja una de les últimes regions no afectades del país.

La Conferència de les Comissions Europees de Justícia i Pau (Justícia i Pau d’Europa) és una xarxa europea de trenta-una comissions nacionals de Justícia i Pau que treballen per la promoció de la justícia, la pau, el respecte per la dignitat humana i la cura de la creació. Contribueix a la conscienciació sobre la doctrina social catòlica en la societat i les institucions europees.

El Comitè Executiu de Justícia i Pau d’Europa està compost per nou membres elegits i el seu president és H. E. Jean-Claude Hollerich, arquebisbe de Luxemburg.

 

Comunicat del Comitè Executiu Internacional de Justícia i Pau d’Europa

Justícia i Pau d’Europa demana un final immediat a la invasió turca de Síria, que colpeja una de les últimes regions no damnificades del país. A Afrin, des que el 2011 va esclatar la guerra civil siriana, centenars dels milers de refugiats sirians de l’interior han estat rebuts sense distinció entre etnicitat i religió.

L’atac de les forces militars turques, amb el suport d'alguns grups musulmans radicals, va ser una violació de la llei internacional i ha tingut indesitjables conseqüències per a la regió sencera, on diverses minories ètniques i religioses estan ara amenaçades. S’han de lamentar ja molts ferits i morts civils, i també una devastació massiva.

El Papa Francesc va rebre una delegació de Yazidis a Roma fa dues setmanes i va conèixer el president turc Erdogan el 6 de febrer. En ocasió d'aquesta audiència, el Papa va donar al president Erdogan una medalla amb un àngel de pau. "Això és un àngel de pau que derrota el dimoni de la guerra, i simbolitza un món basat en la pau i la justícia", va explicar Francesc.

A la llum de les víctimes civils d’Afrin, Justícia i Pau d’Europa expressa la seva solidaritat i dóna suport a les demandes dels seus habitants amenaçats i afectats. Demanen:

  • L'establiment immediat d'una zona lliure de bombardejos
  • Un immediat cessament del foc
  • L'establiment de passadissos humanitaris per al subministrament de medicines i altres proveïments d’ajuda
  • Acció diplomàtica en l’àmbit de la Unió Europea i els seus estats membres a Turquia per a una solució negociada del conflicte
  • L'accés d'observadors internacionals a la regió

La política europea requereix una posició clara sobre Turquia en aquesta situació i una clara condemna de la invasió militar a costa de la població de civil.

Els secretaris generals de vint comissions de Justícia i Pau d’Europa, que es van reunir el cap de setmana en el centre de retir Drumalis a Irlanda del Nord, van donar suport a aquesta declaració.


Drumalis, 11 febrer 2018