justicia santjust pleJustícia i Pau de Sant Just Desvern va sol·licitar als representants del Ple municipal del dia 29 de maig de 2018 presentar una queixa formal al Síndic de Greuges de Catalunya, al Defensor del Pueblo de Madrid i al Govern de l’Estat denunciant l’incompliment dels acords de l’Estat amb la Unió Europea sobre l’acolliment de 17.337 refugiats a Espanya.

El grup de Justícia i Pau de Sant Just Desvern es va dirigir al Ple format per representants polítics escollits pels ciutadans en les darreres eleccions municipals amb el següent text:

"A tots ells els hi proposem reflexionar sobre els fets següents:
L’any 1945 del segle XX finalitzà la II Guerra Mundial amb el resultat de 50 milions de morts i la majoria de les ciutats europees devastades. A la vista de tanta destrucció, el desembre de 1948 l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar la Declaració Universal dels Drets Humans, document d'obligat compliment per a tots els estats membres. Consta de 30 articles i en el seu preàmbul diu «Considerant que el reconeixement de la dignitat inherent i dels drets iguals i inalienables de tots els membres de la família humana és el fonament de la llibertat, la justícia i la pau en el món».

Més endavant, el 20 de novembre de 1989, es va aprovar la «Convenció sobre els Drets de l’Infant» que, convertida en llei, va ser adoptada per l’Assemblea General de les Nacions Unides.

Aquestes dues proclamacions han estat signades per prop de 200 països, entre ells Espanya. En el cas dels Drets de l’Infant, també per la Generalitat de Catalunya. Les Nacions Unides en recomana la seva divulgació pels mitjans culturals i, especialment, les escoles.

Actualment al nord d’Àfrica, a Líbia i a Turquia, i també a l'Europa continental, a França (París, Calais), a Grècia (Lesbos, Idomeni), Hongria, Itàlia, Txèquia i Polònia hi ha enclavaments tancats, sense connexió amb l’exterior, on milers de persones migrades que cerquen refugi per les guerres i la fam són confinades en condicions infrahumanes. Sense papers per a la seva regularització, ni esperances de futur, sense possibilitats de treball i mancats d’escoles per als infants.

A Calais, al nord de França, hi ha un camp de refugiats, conegut amb el nom de «la selva» on viuen milers d'immigrants amuntegats, sense recursos i sense les condicions higièniques més bàsiques, ni aigua ni llum. Les persones de les ONG de Sant Just i del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació que s’hi van desplaçar, ara ja fa dos anys, per dur-los 1.500 quilos de roba d’abrigar, testimonis de la crua situació en què hi viuen, en van tornar impactats.

Amb tot cal afegir que centenars de persones (adultes, joves i infants) continuen morint intentant travessar la Mediterrània en llanxes inflables i barques de fusta, i són auxiliades per vaixells de ONG (entre elles l’Open Arms de Badalona).

Justícia i Pau de Sant Just us sol·licitem presentar, en nom dels ciutadans del municipi, una queixa formal, per escrit, al Síndic de greuges de Catalunya, al Defensor del Pueblo de Madrid i al Govern de l’Estat Espanyol denunciant l'incompliment dels acords presos per l’Estat amb la Unió Europea sobre l’acolliment de 17.337 refugiats a Espanya. Si bé l’acord va signar-se al mes de setembre del 2015, avui maig de 2018 l’Estat espanyol ha acollit poc més del 10%.

Des de Justícia i Pau de Sant Just considerem que l’incompliment dels acords constitueix un important frau de llei.

Demanem al Govern de l'Estat Espanyol que rectifiqui i compleixi els acords subscrits amb la Unió Europea i les Nacions Unides.

No es pot al·legar ignorància al patiment de totes aquelles persones que estan passant el tràngol en el nostre continent.

Agraïm per endavant a aquest Ajuntament i als partits polítics que l’integren les actuacions encaminades a fer complir els acords mencionats, subscrits en el seu moment."

JUSTÍCIA I PAU DE SANT JUST

 

------

Imatge: la “Jungla” de Calais, França (2015).