images

Assaig de la Jessica Ritchie, estudiant del grau en Governabilitat a la Cornell University (EEUU) i col·laboradora de Justícia i Pau.

La immigració als Estats Units

 

 

 

Tot i que els Estats Units és conegut com un país d'immigrants, en ple segle XXI la immigració és un tema molt controvertit. L'elecció d’en Donald Trump com a president i el seu enfocament sobre la immigració, per exemple la seva acció contra DACA (Acció diferida per als Arribats en Infància) i el seu desig de construir un mur entre els Estats Units i Mèxic, han posat el focus sobre aquest tema. Però no podem oblidar que els Estats Units ha tingut una història molt complicada amb la immigració. Les taxes d'immigració han canviat amb el temps igual que els països des dels quals les persones emigren. Aquest assaig pretén abordar de manera breu la història sobre la política migratòria als Estats Units, els patrons i tendències de les persones immigrants, els canvis de tendències i les motivacions després d'aquests canvis, la influència del president Trump en aquest tema, i les prediccions pel futur.

Estats Units és un país d'immigrants i per tant aquest assaig començarà a la dècada de 1820 amb la Revolució Industrial, la qual va causar l'augment de la immigració cap als Estats Units. En general, durant aquests anys la majoria dels immigrants procedien d'Europa o Àsia, i la immigració va ser fomentada i animada per Estats Units amb la idea que aquestes persones tinguessin un gran paper en el desenvolupament econòmic del país. Cap a finals del segle XIX, la immigració es va facilitar amb l'invent de la màquina de vapor. Gràcies a aquesta innovació, persones de tot el món tenien la possibilitat de viatjar als Estats Units. Segons l'Institut de Política Migratòria "Entre 1860 i 1920, la proporció d'immigrants respecte a la població en general fluctuava entre el 13% i gairebé el 15%, aconseguint el 14,8% el 1890, principalment a causa dels alts nivells d'immigració des d'Europa "(Zong). No obstant això, aquest ambient positiu i obert no va durar per sempre. En 1882, una política va posar per primera vegada, límit a la immigració: era la Llei d'exclusió xinesa, la qual restringia severament la immigració xinesa. Aquest tipus de política va continuar l’any 1907 amb l’"Acord de Cavallers" entre els Estats Units i el Japó, el qale va fer que la migració cap als Estats Units fos més difícil per a les persones japoneses. No obstant això, entre els anys 1880 i 1930, van arribar als Estats Units més de vint milions de persones ( "Immigration Timeline").

L'esclat de la Primera Guerra Mundial l’any 1914 va canviar les actituds dels americans cap a la immigració, i ho va fer a pitjor. L'ambient que envoltava la guerra augmentava els sentiments nacionalistes i les sospites cap als estrangers. Aquesta situació va portar a una política estricta sobre la immigració als anys 20 per limitar l'entrada de persones als Estats Units. La Gran Depressió, la qual va començar l’any 1930, no va fer res per millorar l'ambient de la immigració. Durant aquest temps, l'estricta política d'immigració dels anys 20 va romandre i moltes persones van tornar als seus països d'origen ja que la situació econòmica dels Estats Units era molt dolenta ( "Immigration Timeline"). La Segona Guerra Mundial va continuar amb aquest patró de política d'immigració negativa. Durant la guerra, els Estats Units es va negar a permetre l'entrada a persones refugiades a país. Fins i tot al 1942 el president Franklin Roosevelt va signar una ordre executiva que va permetre la creació de camps d'internament. Les autoritats van forçar el trasllat d'americans japonesos des de casa seva a aquests camps d'internament, sense el seu consentiment ( "Japanese Internment Camps"). La guerra va acabar el 1945, i l'últim camp d'internament va ser tancat cap a finals de 1945. La combinació de tots d'aquests elements va causar un recompte baix d'immigrants el 1970 amb només 5 per cent de la població (Zong). La tònica de la immigració va començar a canviar el 1948 amb la llei de persones desplaçades que va permetre l'entrada als Estats Units de centenars de milers de persones. La Llei d'immigració i naturalització de 1965 va continuar aquest canvi i va acabar el sistema de quotes per a immigrants, i de resultes, la immigració asiàtica es va quadruplicar. No obstant això, els Estats Units encara donaven preferència a professionals com metges, científics, i enginyers ( "Immigration Timeline").

Amb aquesta informació històrica en ment, es pot analitzar la situació actual de la immigració cap als Estats Units. Des de l’any 2016, més de 43,7 milions d'immigrants viuen als Estats Units, el que representa el 13% de la població total, segons les dades de l'enquesta comunitària americana (ACS). A més, segons l'enquesta de població actual (CPS) de 2017, els immigrants i els seus fills nascuts als Estats Units constitueixen el 27% de la població total (Zong). Des del 1970, la població immigrant als Estats Units només ha crescut. Per exemple, al 1970 els immigrants constituïen el 4,7% de la població i el 11,1% el 2010. L’any 2016, els cinc estats amb el major nombre d'immigrants van ser els següents: Califòrnia, Texas, Nova York, Florida i Nova Jersey.

No només han canviat les taxes d'immigració amb el temps, sinó que també ho han fet les taxes d'immigració específiques dels diferents països. Per exemple, per primera vegada en dècades, l'Índia i la Xina tenen més immigrants que Mèxic (Chishti). El 2013, la Xina va ser el principal país d'origen amb 147.000 immigrants recents, Índia va ser el segon amb 129.000 i Mèxic el tercer amb 125.000. Aquest fet és molt interessant perquè Mèxic ha estat la font principal d'immigrants durant molts anys i aquest canvi ha passat ràpidament. Fa deu anys, els immigrants mexicans recents superaven els de la Xina i els de l'Índia, sis cops a cadascun. Aquest canvi és a causa del fet que la immigració de la Xina i l'Índia ha augmentat, però la immigració de Mèxic ha disminuït encara més. La combinació de molts factors va causar aquest canvi de les taxes d'immigració. Alguns d'aquests factors són els següents: l'augment de la demanda de treball altament qualificat per part dels Estats Units, l'habilitat de persones procedents de la Xina i l'Índia per immigrar a altres països, el major intent dels EEUU d'eliminar la immigració il·legal, l'esforç del sistema d'immigració dels EEUU i la millora en l'economia de Mèxic. No obstant això, els immigrants mexicans encara representen el grup més gran d'estrangers als Estats Units amb 11.600.000 persones (d'un total de 41.300.000 estrangers) mentre que l'Índia té 2 milions i la Xina 1,8 milions (Chishti). Aquesta nova tendència en immigració podria tenir implicacions per a la demografia futura dels Estats Units. Amb l'elecció del president Trump, el tema de la immigració té una posició central en el debat nacional. Durant la seva campanya i en els primers anys de la seva Presidència, Trump ha emfatitzat el seu desig de crear una barrera més gran entre Estats Units i Mèxic i ha suggerit la construcció d'un mur al llarg de la frontera dels dos països. També, Trump ha deixat clar que no està a favor de la DACA i fins i tot des del setembre de 2017 tracta de rescindir el programa. Ara, amb l'estat del mur i de DACA per conèixer, el futur de la política d'immigració dels Estats Units pot anar en una varietat de direccions. Només el temps dirà si els esforços de Trump seran reeixits o si els seus esforços fallaran.

Jessica Ritchie

Estudiant del grau en Governabilitat  a la Cornell University, EEUU
Col·laboradora de Justícia I Pau

 

Bibliografia

“Chishti, Muzaffar, and Faye Hipsman. “In Historic Shift, New Migration Flows from Mexico Fall Below Those from China and India.” Migrationpolicy.org. Migration Policy Institute, 2 de març de 2017. Web. 8 de maig de 2018. https://www.migrationpolicy.org/article/historic-shift-new-migration-flows-mexico-fall-below-those-china-and-india

 “Immigration Timeline.” The Statue of Liberty – Ellis Island. Foundation, Inc. Web. 8 de maig de 2018. https://www.libertyellisfoundation.org/immigration-timeline

“Japanese Internment Camps.” History.com. A&E Television Networks, 2009. Web. 8 de maig 2018. https://www.history.com/topics/world-war-ii/japanese-american-relocation

Zong, Jie, Jeanne Batalova, and Jeffrey Hallock. “Frequently Requested Statistics on Immigrants and Immigration in the United States.” Migrationpolicy.org. Migration Policy Institute, 8 febrer de 2018. Web. 8 de maig de 2018. https://www.migrationpolicy.org/article/frequently-requested-statistics-immigrants-and-immigration-united-states

 

Titulars actuals

Articles del The New York Times: https://www.nytimes.com/topic/subject/immigration-and-emigration

                - “Border Patrol Memoir Ignites Dispute: Whose Voices Should Be Heard From the Frontier?” https://www.nytimes.com/2018/05/19/us/francisco-cantu-border-patrol.html?rref=collection%2Ftimestopic%2FImmigration%20and%20Emigration&action=click&contentCollection=timestopics&region=stream&module=stream_unit&version=latest&contentPlacement=6&pgtype=collection&mtrref=www.nytimes.com&gwh=439C94CCD8DA37F2B6CD17F4BD17D7C7&gwt=pay (19 de maig de 2018).

                - “U.S. Pushes Plan to Make Mexico Handle Asylum Seekers” https://www.nytimes.com/2018/05/17/world/americas/mexico-migrants-caravan-asylum.html?rref=collection%2Ftimestopic%2FImmigration%20and%20Emigration&action=click&contentCollection=timestopics&region=stream&module=stream_unit&version=latest&contentPlacement=3&pgtype=collection (18 de maig de 2018).

Articles de The Guardian: https://www.theguardian.com/us-news/usimmigration

                - ‘“Criminals on board’: Georgia governor candidate beguins deporation bus tour” https://www.theguardian.com/us-news/2018/may/17/criminals-on-board-georgia-governor-candidate-begins-deportation-bus-tour (17 de maig de 2018).

                - ‘“Deadly and Unconstitutional’: Trump attacks California sanctuary cities” https://www.theguardian.com/us-news/2018/may/16/california-sanctuary-city-laws-donald-trump-attack (17 de maig de 2018).

                - “Republican rebels in House manuever to seek protection for Dreamers” https://www.theguardian.com/us-news/2018/may/10/renegade-republicans-immigration-reforms-dreamers (10 de maig de 2018).

                - “US to stiffen border rules and separate children from parents” https://www.theguardian.com/us-news/2018/may/07/us-border-rules-prosecutions-parents-families (7 de maig de 2018).

Articles en castellà

Articles de CNN: http://cnnespanol.cnn.com/category/inmigracion/

                - “Jueces decidirán el futuro legal de la segunda prohibición de viajes de Donald Trump” http://cnnespanol.cnn.com/2017/03/15/jueces-decidiran-el-futuro-legal-de-la-segunda-prohibicion-de-viajes-de-donald-trump/ (15 de març de 2017).

                - “Traficante de inmigrantes: Mi satisfacción es guiar a alguien para un mejor futuro” http://cnnespanol.cnn.com/video/cnnee-pkg-gonzalo-alvarado-como-pasar-inmigrantes-en-la-frontera-polleros/ (14 de març de 2017).

                - “Sin inmigrantes, la fuerza laboral de EE.UU. caerá dramáticamente los próximos 20 años” http://cnnespanol.cnn.com/2017/03/09/sin-inmigrantes-la-fuerza-laboral-de-ee-uu-caeria-dramaticamente-los-proximos-20-anos/ (9 de març de 2017).

Articles de Univision: https://www.univision.com/noticias/inmigracion

                - “ICE le pide Congreso fondos para aumentar un 28.3% su capacidad de detenciones en el 2019” https://www.univision.com/noticias/deportaciones/ice-le-pide-al-congreso-fondos-para-aumentar-un-283-su-capacidad-de-detenciones-en-el-2019  (22 de maig de 2018).

                - “Política migratoria de Trump obliga a todos los que viven en EEUU a llevar documentos consigo” https://www.univision.com/noticias/inmigracion/politica-migratoria-de-trump-obliga-a-todos-los-que-viven-en-eeuu-llevar-documentos-consigo (21 de maig de 2018).

                - “Un 50% más: la decisión de reabrir casos de deportación eleva a más de un millón los expedientes en las cortes” https://www.univision.com/noticias/indocumentados/un-50-mas-la-decision-de-reabrir-casos-de-deportacion-eleva-a-mas-de-un-millon-los-expedientes-en-las-cortes (21 de maig de 2018).