nota premsa MCD jul18Madrid, 5 juliol. Les entitats d’Església que conformen la xarxa Migrantes con Derechos: Cáritas, Confer, Justicia y Paz i la Comisión Episcopal de Migraciones, després de conèixer les conclusions i acords en matèria de migracions i protecció internacional assolits al Consell Europeu celebrat els dies 28 i 29 de juny, expressem fermament i inequívocament el nostre rebuig a la manera en què s’està construint una Unió Europea excloent i insensible davant les necessitats de les persones que s’apropen a les seves fronteres a la recerca de protecció internacional i d’un futur millor.

Ens preocupa que els únics acords que s’assoleixen en matèria de migració i asil siguin aquells que condueixen a fer més insuportable el trànsit de persones cap al territori de la Unió amb el cost de vides humanes que això comporta.

La imatge irresponsable i estigmatitzadora que determinats líders polítics i mitjans de comunicació estan oferint a la societat en presentar com a perilloses i desestabilitzadores a persones que fugen de conflictes i situacions que amenacen la seva vida i posen en perill la seva dignitat, no serveixen més que per provocar por i aplanen el camí a la pitjor tradició racista que ha portat a Europa a viure episodis molt foscos de la seva història encara recents en la memòria.

L’arribada al poder de governs de caràcter xenòfob en països de llarga tradició democràtica és un senyal d’alarma que necessita una reacció pública dels líders i governs europeus però també d’una ciutadania sensible i solidària com l’europea.

La proposta d’externalitzar els processos de sol·licitud d’asil en centres tancats de migrants finançats amb diners de la Unió és inacceptable. És una manera d’evadir responsabilitats internacionals així com ho és l’acord de què l’assumpció de quotes de reubicació i reassentameent es deixi a la voluntat dels Estats membres. Desitgem la recuperació dels acords de Dublín com referència i la seva actualització per fer la recepció i l’acollida de migrants de la manera més humana.

Demanem al Govern Espanyol que a més de gestos positius com el de donar permís per desembarcar als centenars de persones a les quals no se’ls ha permès fer-ho en altres ports, demostri amb els seus fets que és possible una altra política migratòria més humana apostant per impulsar processos d’integració a mitjà i llarg termini que vagin més enllà de la recepció i la primera acollida.

Des de la xarxa Migrantes con Derechos fem una crida a la ciutadania perquè no assumeixi de manera passiva i indiferent gestos i declaracions egoistes i irresponsables que contribueixen dia a dia a minar el substrat democràtic d’una Unió Europea que hauria de ser referent en matèria de Drets Humans.

En paraules del Papa Francesc “Crist demana acollir als germans i germanes immigrants i refugiats amb els braços ben oberts”.

 

Podeu llegir la nota de premsa aquí.Contactes:
Cáritas: Ana Guirao (91.444.13.27); Ana Abril (661.20.79.41)
CONFER: Jesús Miguel Zamora (606.44.71.45)
Justicia y Paz: Montserrat Serrano (91.506.18.28)
Sector Social Compañía de Jesús: Elena Rodríguez-Avial (653 86 28 10)