premi joan gomis 18

El jurat del Premi de Periodisme solidari Memorial Joan Gomis ha guardonat, en la categoria d’obres periodístiques, Lucas Font i Julia Fernández, i en la categoria de trajectòria periodística, la reconeguda Revista 21.

El jurat del Premi de Periodisme solidari Memorial Joan Gomis ha guardonat, en la categoria d’obres periodístiques, el reportatge “Cómo salir de la cárcel cuando es tu casa”, de Lucas Font, realitzador audiovisual i antropòleg social i cultural, i de Julia Fernández Cadenas, periodista, públicat el dia 16 de juliol en la secció Planeta Futuro de El País, dedicada a donar cobertura informativa al desenvolupament humà i social sostenible. L'obra periodística mostra una trista realitat a Àsia, un continent poc tractat pels mitjans de comunicació occidentals.

 

El jurat el va considerar un bon reportatge que narra com els fills de presos al Nepal conviuen amb els pares a presons superpoblades i en males condicions. La infància sempre és un tema sensible de tractar i l’article ens apropa una realitat desconeguda: nens que conviuen al voltant de la presó fins que tenen uns 14 anys. No obstant això, el jurat va destacar especialment que l’article fa visible l’acció d’institucions que lluiten contra la pobresa i l’exclusió social a través de l’ONG PA Nepal (Prisoners Assistance), que vetlla per rescatar aquests nens, donant-los educació i allotjament.

En la modalitat de trajectòria periodística el jurat ha premiat la Revista 21, que celebra aquest any el seu centenari. Durant aquest temps han informat sobre realitats poc conegudes i oblidades, unint denúncia, llibertat i esperança. El jurat els va considerar mereixedors del premi per la seva manera de tractar temes com la justícia social, la pau o l’entesa entre cultures. Per la qualitat dels seus articles, l’anàlisi rigorosa i la seva mirada realista i esperançadora davant realitats diverses com la pobresa, l’exclusió social, les desigualtats Nord-Sud o el drama dels refugiats. A més, el jurat va destacar molt positivament la reorientació que van fer un temps enrere en la seva línia editorial i continguts, essent una revista cristiana que busca promocionar la justícia i la solidaritat, assumint la defensa dels drets humans. 

El Premi Memorial Joan Gomis reconeix obres i trajectòries periodístiques que posin en valor la lluita contra les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social, i que promoguin la justícia, la pau i els drets humans. El premi va néixer per mantenir viva la memòria de la figura de Joan Gomis i el seu compromís solidari, amb una llarga trajectòria com a dirigent i promotor de diverses iniciatives cíviques i associacions, especialment des de la presidència de Justícia i Pau (1976-2001), així com a través dels nombrosos articles a la premsa i els seus llibres. El jurat del Memorial està format per representants de les entitats convocants: Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Facultad de Comunicación Blanquerna-Universitat Ramon Llull, Fundación Cultura de Paz, Mans Unides, les revistes El Ciervo i Foc Nou, i familiars de Joan Gomis.

Els premis estan dotats, en ambdues modalitats, amb 1.500 euros. Les revistes culturals El Ciervo i Foc Nou es faran ressò del veredicte, publicant un text escrit pels guanyadors. Així mateix, els premiats rebran amb el premi una il·lustració original realitzada per Joan Gomis en un acte de lliurament que tindrà lloc a mitjans de novembre al Col·legi de Periodistes de Catalunya.