Els passats dies 28 de setembre a 1 d’octubre ha tingut lloc a Barcelona i Manresa la trobada anual de Justícia i Pau d’Europa, que és una aliança de comissions nacionals de Justícia i Pau de trenta-un països europeus.

La trobada ha estat acollida i organitzada per Justícia i Pau de Barcelona, en ocasió de la celebració del 50 aniversari de l’entitat a Barcelona i a Espanya (1968-2018).

 

Les comissions nacionals Justícia i Pau són entitats catòliques que tenen per missió la defensa i la promoció dels drets humans, la justícia, la pau i el respecte a la natura.

Seminari Internacional “Aigua, font de vida, dret humà” (28-30 setembre, Barcelona)
La trobada va començar amb el Seminari internacional “Aigua: font de vida, dret humà”, que va tenir lloc a Barcelona entre els dies 28 a 30 de setembre.

L’acte inaugural del Seminari va ser tenir lloc a la seu del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i va ser coorganitzat amb la Comissió de Justícia Penal Inetrnacional i Drets Humans del mateix Col·legi. Hi van intervenir el Cardenal Arquebisbe de Barcelona, Mons. Joan Josep Omella, el Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, H. Sr. Damià Calvet, el president de Justícia i Pau d’Europa, Mons. Jean Claude Hollerich, arquebisbe Luxemburg i el bisbe acompanyant de Justícia i Pau d’Espanya i bisbe de Mallorca, Mons. Sebastià Taltavull. També va comptar amb la presència de Mons. Joan Enric Vives, bisbe d’Urgell i Co-príncep d’Andorra, el Sr. Marcel Joan, Director General d’Afers Religiosos, així com representants d’altres entitats. La conferència inaugural va ser impartida pel Dr. Jaume Saura, professor de dret internacional i Adjunt al Síndic de Greuges. L’acte inaugural va cloure amb una actuació de la Coral del Col·legi d’Advocats i sopar al mateix Col·legi.

Les jornades van continuar al Seminari Salesià Martí Codolar, amb conferències del Dr. Pedro Arrojo, físic, professor de la Universitat de Saragossa, el Sr. Tebaldo Vinciguerra, col·laborador del Dicasteri per al Desenvolupament Humà de la Santa Seu, i el Sr. Jean Paul Lenhers, membre de la Comissió Executiva de Justícia i Pau d’Europa i president de la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància. Durant les jornades, les comissions nacionals de Justícia i Pau van presentar i debatre diferents conflictes i problemàtiques relacionades amb l’accés i la gestió de l’aigua en els seus països.

Dissabte 28 va tenir lloc l’“Acció simbòlica europea”, coorganitzada conjuntament per Justícia i Pau d’Europa, Justícia i Pau d’Espanya, la campanya estatal “Enllaçat per la Justícia” i el Moviment Global Internacional pel Clima. L’acció, titulada “Via Aqua” va consistir en una caminada per l’Espai Natural del Delta del Llobregat, en contemplació de l’aigua com a “germana”, seguint les paraules de Sant Francesc d’Assís. La ruta va voler testimoniar la recuperació de la zona com a espai protegit i la seva preservació per les generacions futures.

El Seminari Internacional va cloure diumenge 30, amb una eucaristia presidida pel Cardenal arquebisbe de Barcelona Mons. Joan Josep Omella.

Posteriorment els participants van poder gaudir d’una visita guiada a la Basílica de la Sagrada Família.

 

Assemblea General 2018 de Justícia i Pau d’Europa
El dilluns 1 d’octubre els delegats de les més de vint comissions nacionals presents es van reunir en Assemblea General de Justícia i Pau d’Europa, reunió que va tenir lloc al Centre Internacional d’Exercicis de La Cova de Sant Ignasi, a Manresa.

El Centre es troba en un lloc fonamental en la vida de Sant Ignasi de Loyola (1522), on el fundador de la Companyia de Jesús, es va inspirar per la redacció dels seus Exercicis Espirituals.

En el curs de l’Assemblea, va ser elegit Mons. Noël Treanor com a nou president de Justícia i Pau d’Europa. Noël Treanor és bisbe de Down and Connor (Irlanda del Nord), membre de la Comissió d’Afers Socials i Internacionals de la Conferència Episcopal Irlandesa i vicepresident de la Comissió de Conferències episcopals de la Unió Europea (COMECE). Mons Treanor substitueix a Mons. Jean Claude Hollerich, arquebisbe de Luxemburg, que ha estat president en els darrers anys i que ha estat recentment elegit president de COMECE.

Així mateix, l’assemblea va elegir Daniel Darmarin, president de Justicia i Pau Malta, com a nou membre de la Comissió Executiva de Justícia i Pau d’Europa.

Entre altres acords, l’Assemblea va aprovar un pla de treball de quatre anys per Justícia i Pau d’Europa, inspirat en l’encíclica Laudato si’ del Papa Francesc. També es van escoltar els informes d’activitats de les diferents comissions nacionals de Justícia i Pau, del representant de l’entitat davant del Consell d’Europa i d’un representant del Dicasteri per al Desenvolupament Humà de la Santa Seu.

 

DOCUMENTS DE LA TROBADA

Fotografies de la trobada

Vídeo de la trobada

Vídeo de l'Acció Simbòlica al Delta de Llobregat

Declaració de Justícia i Pau Europea sobre el Dret a l'Aigua

Declaració final de Justícia i Pau Europa 2018