Del 15 al 19 d’octubre, la ciutat de Ginebra acollirà la 4a sessió del Grup de Treball Intergovernamental sobre Empreses i Drets Humans del Consell de Drets Humans de Nacions Unides, amb l’objectiu de desenvolupar un Tractat Vinculant per a les empreses transnacionals, en matèria de respecte dels drets humans. Després de les tres sessions anteriors (juny de 2015, octubre de 2016 i octubre de 2017), la sessió d'enguany tindrà una especial importància perquè les negociacions es fan treballant sobre un primer esborrany. D’aquesta manera, durant el desenvolupament del grup de treball, una delegació d’entitats catalanes, entre les quals es troba Justícia i Pau Barcelona, acudiran a la seu de Nacions Unides en el marc de la Crida a l’Acció de la Campanya Global cap a Ginebra 2018.

 

L’objectiu és poder pressionar tant a les sessions oficials dins de Nacions Unides, com a la Setmana de Mobilització dels Pobles, que organitza, en paral·lel, la Campanya Global per reivindicar la Sobirania dels Pobles, Desmantellar el poder de les Transnacionals i posar fi a la impunitat. Aquesta campanya internacional està formada per una coalició de més de 200 moviments socials, xarxes i organitzacions, així com campanyes de denúncia d’empreses concretes, i es tracta d’una “resposta dels Pobles, d'àmbit global i estructural, que aspira a confrontar el poder de les transnacionals mitjançant estratègies d’intercanvi d’informació i experiències, funcionant com un espai on es profunditza la solidaritat i el suport entre les diferents lluites contra les transnacionals (ETNs)”. En total, es compten 140 persones representants d’organitzacions de tots els continents.

Què hi anem a fer?
Les organitzacions socials hem preparat una programació d’activitats a la Plaça de les Nacions, de cara a inaugurar la setmana de mobilització, conjuntament amb representants de la xarxa Inter-Parlamentaria Global pel Tractat Vinculant, on també s’organitzaran diversos tallers. D’altra banda, dins de les Nacions Unides, es participarà en el plenari del Grup de Treball Intergovernamental per a donar visibilitat a testimonis i propostes des de les comunitats afectades. Finalment, a la ciutat de Ginebra, en coordinació amb la Conferència Universitària d’Associacions d’Estudiants de Ginebra (CUAE), es prepararan tres actes públics amb organitzacions i moviments locals, juntament amb una Marxa en defensa de la Justícia Climàtica.

*Peu de foto1: Entrada oficial de Nacions Unides (Ginebra)
*Peu de foto2: Carpa de la #CampanyaGlobal a la plaça de les Nacions (Ginebra), l’octubre de 2017