trata

El dia 18 d’octubre se celebra el Dia Europeu contra el Tràfic de Persones. Des de Justicia y Paz d'Espanya, juntament amb altres entitats, han realitzat una campanya per sensibilitzar sobre la importància de treballar per acabar amb el comerç de persones.

A continuació trobareu la nota de premsa que han elaborat per a aquest dia.

 

18 d'octubre, Dia Europeu contra el Tràfic d'Éssers Humans

És urgent passar de la ignorància a la responsabilitat personal i col·lectiva per erradicar aquesta forma d'esclavitud

En aquest dia europeu contra el Tràfic d'Éssers Humans -18 d'octubre-, el Grup Intraeclesial contra el Tràfic, recolzat en les nostres accions per la Secció de Tràfic de la Comissió Episcopal de Migracions, reconeixem el gran treball que es fa des de diferents estaments per a visibilitzar les víctimes.

Alhora, constatem la contínua font de patiment que suposen les modernes formes d'esclavitud i denunciem seriosament la complicitat amb la qual la societat tolera i manté tota mena de tràfic: explotació sexual, laboral, tràfic d'òrgans, mendicitat, matrimonis forçats, comissió d'actes delictius... o qualsevol altra forma d'explotació.

Aquesta complicitat es tradueix en desconeixement, indiferència, manca de denúncia, i consum de prostitució i de productes elaborats com a conseqüència de l'explotació laboral.

"Hi ha qui, fins i tot coneixent el problema, prefereix no parlar perquè es troba al final de la cadena de consum, ja que si bé els traficants són una baula en la cadena del tràfic, un altre ho és la demanda que genera el mercat. Per acabar amb el tràfic és necessari acabar amb la demanda "(Papa Francesc).

Avui, quan milions de persones es veuen forçades a abandonar els seus llocs d'origen fugint de les guerres o de la fam, reivindiquem el dret a migrar amb garanties: a l'acollida en els països de trànsit o destinació, a buscar una vida millor, al fet que no se'ls tanquin les portes, al fet que se'ls doni una oportunitat de viure amb dignitat i a ser integrats en la societat com a constructors d'aquesta, sense ser víctimes de tràfic.

"El tràfic de persones és un crim contra la humanitat, una forma d'esclavitud de les persones més vulnerables de la societat, per això és necessària una presa comuna de responsabilitat i una decidida voluntat política per fer-hi front" (Papa Francesc).

Reclamem major sensibilització i formació per detectar i visibilitzar a possibles víctimes de tràfic. És urgent passar de la ignorància del fenomen a una presa de responsabilitat personal i col·lectiva que ens comprometi en l'erradicació d'aquesta forma d'esclavitud.

Reclamem a les entitats públiques:

  • Polítiques que acabin amb la pobresa extrema, la violència, la corrupció, el crim organitzat i el tràfic i tràfic d'éssers humans.
  • Rutes migratòries segures i legals, que garanteixin la defensa de la dignitat humana i els seus drets fonamentals.
  • Facilitar el desenvolupament humà integral, amb una educació de qualitat des de la infància i creant oportunitats de formació i ocupació en els països d'origen.

Reclamem a les entitats eclesials:

  • Secundar la crida del Papa Francesc a acollir, protegir, promoure i integrar migrants, refugiats i víctimes de tràfic de persones.
  • Implicació en la sensibilització, difusió i posada en marxa dels 20 punts d'acció proposats per la Santa Seu per als Pactes Globals sobre Migrants, Refugiats i Víctimes del Tràfic 2018 de Nacions Unides.

Reclamem al conjunt de la ciutadania:

  • Implicació activa i efectiva per lluitar contra tota classe d'esclavitud, qüestionant la nostra forma de relacionar-nos amb els migrants i els nostres hàbits de consum.
  • Coratge i honestedat per optar per un posicionament clar en contra del tràfic de persones.
  • Preguntar-sobre el nostre model de creixement econòmic que, com ens diu el Papa Francesc, prioritza els diners abans que a les persones.

Demanem, amb l'esperança de fomentar una solidaritat efectiva amb les persones que pateixen aquesta esclavitud, no caure en la indiferència, escoltar el crit de tantes germanes i germans privats de dignitat i de llibertat, i curar les seves ferides.

Somniem i treballem per un món en pau, que sigui la casa comuna on tots ens sentim part d'aquesta gran família que és la Humanitat, en igualtat. Un món on, per fi, es trenquin totes les cadenes de l'esclavitud.