Foto entrega Joan Gomis 2Julia Fernández, Lucas Font i Revista 21 guanyadors de l'XIII Memorial Joan Gomis

L'auditori del Col·legi de Periodistes de Catalunya va acollir el 15 de novembre la tretzena edició del Premi Memorial Joan Gomis de periodisme solidari, guardonant a Julia Fernández Cadenas, Lucas Font Amor i la Revista 21. La vicepresidenta de Justícia i Pau, Maria Bargalló, va ser l'encarregada de presentar l'acte, on va recalcar la trajectòria –ja consolidada- del premi i va recordar el significat i el missatge que vol transmetre el guardó.

El jurat va entregar el premi, en la categoria d’obres periodístiques al reportatge  «Cómo salir de la cárcel cuando es tu casa» dels periodistes Julia Fernández Cadenas i Lucas Font Amor, publicat el 17 de juliol de 2018 a “Planeta Futuro”, secció dedicada al desenvolupament global sostenible del diari El País. Aquesta obra destaca una realitat absolutament desconeguda: la problemàtica dels infants que viuen amb els seus pares a les presons del Nepal.

En la modalitat de trajectòria periodística, el jurat va premiar la publicació centenària Revista 21, una revista que informa sobre realitats poc conegudes i oblidades, tot unint denúncia, llibertat i esperança. Totes aquestes característiques, juntament amb la qualitat dels seus articles i la seva manera de tractar temes com la justícia social, la pau o l’entesa entre cultures l’han fet mereixedora del premi.

Tots els guardonats van defensar el paper que té el periodisme en el servei i compromís social, sent una eina per arribar a un món més just. Lucas Font i Julia Fernández van destacar l’experiència personal que els va aportar el fet de viure la realitat del Nepal en primera persona i el paper de persones implicades com Indira Ranamagar: “[…] no es un trabajo para ella, es lo que es: ella rescata niños y dedica toda su vida y todo su tiempo a esto”. Tamara Cordero i Carlos José Barahona (Revista 21) van ressaltar el paper clau que tenen en la seva publicació periodistes compromesos, que fan periodisme ‘real’ i donen veu a persones oblidades: “Creo que la Revista 21 sigue existiendo […] gracias a periodistas como Lucas y Julia, que son quienes nos hacen llegar las historias que dan voz a personas olvidadas.”

El jurat del Memorial va estar format per representants de les entitats que convoquen el premi: Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, la Facultat de Comunicació Blanquerna- Universitat Ramon Llull, la Fundación Cultura de Paz, Mans Unides, les revistes El Ciervo i Foc Nou, membres de la família de Joan Gomis i com a novetat d’enguany, Lafede, Catalunya Religió i el Col·legi de Periodistes de Catalunya.

 

Foto entrega Joan Gomis

 

Vídeo Complet de l'acte.

Fotografíes de l'acte.