Migrantes con derechosLa xarxa Migrantes con Derechos hauria preferit que el Pacte inclogués una declaració expressa que digui que el migrant, més enllà del seu estatus migratori, segueix sent persona.

Compartim la nota de premsa elaborada amb motiu del Pacte Global per la Migració.

 

 

Madrid, 10 de desembre.- Les organitzacions que integren a Espanya la xarxa Migrantes con Derechos - Càritas, Confer, Justicia y Paz, i la Comissió Episcopal de Migracions - insten a tots els Estats participants en el primer Pacte Mundial per la Migració Segura, Ordenada i Regural, acordat el 13 de juliol a la seu de les Nacions Unides, a què ratifiquin de manera oficial els compromisos recollits en el mateix durant la Conferència Intergovernamental convocada a tal efecte i que se celebra avui i demà a Marràqueix, Marroc.

Així mateix, exhorten als Governs dels Estats Units, Israel, Hongria, Àustria, República Txeca, Austràlia i, probablement, Itàlia, que han anunciat que no donaran suport a l'acord, a reconsiderar la seva negativa i a sumar-se a l'exitós precedent que suposa el Pacte Mundial per la Migració Segura, Ordenada i Regular per avançar en l'objectiu de gestionar els fluxos migratoris de manera integral i a escala internacional.

El Pacte, tot i que no és jurídicament vinculant, té una indubtable força política i marca un horitzó global en l'assumpció de compromisos concrets. Per aquest motiu, la decisió d'aquests sis països d'enretirar-se del mateix suposa un risc de desestabilització dels esforços internacionals dirigits a proporcionar una acció coordinada en la protecció de les vides dels migrants i refugiats, dels seus drets humans i de la seva dignitat.

Migrantes con Derechos rep com un signe d'esperança la voluntat de la comunitat internacional de reconèixer la mobilitat humana com un dels reptes més grans del nostre temps i de sumar sinergies per oferir respostes positives tant pels migrants com pels països d'origen, de trànsit i de destinació.

Som testimonis diaris del sofriment causat per les condicions d'explotació i d'exclusió social a les quals s'enfronten els migrants i estem convençuts que les migracions, lluny de ser un problema per "gestionar", són una oportunitat pel desenvolupament de tots els pobles. Creiem, per aquest motiu, que el Pacte, per una banda, aposta per un horitzó d'equilibri entre la defensa dels drets d'aquestes persones i el dret de cada país a protegir les seves fronteres i, per l'altra, inicia una nova narrativa, no basada en els estereotips o prejudicis sinó en fets i dades reals.

Entre els 25 objectius assenyalats en el Pacte Global ens hauria agradat més claredat amb relació al compromís de no detenció de menors migrants i encara que en el mateix es parla del propòsit dels Governs de buscar totes les formes possibles per no detenir-los, no s'exclou de manera explícita aquesta possibilitat.

Davant d'una cita de la transcendència de la qual té lloc avui a Marràqueix per consolidar un consens internacional basat en els principis humanitaris i la centralitat de les persones en qualsevol presa de decisions per part dels poders públics, reivindiquem el dret a migrar ja no migrar, ja que la salvaguarda de la dignitat i la seguretat d'aquestes persones, moltes de les quals segueixen perdent les seves vides a les nostres aigües, es reconegui com un dret que tots els Estats han de protegir.

Recordem les paraules dirigides pel papa Francesc, qui des de gener de 2017 és el responsable únic i directe de la Secció Migrants i Refugiats del Dicasteri per a la Promoció del Desenvolupament Humà Integral del Vaticà, als sacerdots Fabio Baggio i Michael Czerny, subsecretaris d'aquest departament. En la seva primera trobada amb ells, sostenint una armilla salvavides a la mà, va exclamar: «Cal salvar vides, perquè si les persones moren, de què política estem parlant?».

En una Unió Europea cada vegada més temptada a tancar les portes i a abandonar a la seva sort a tots el que criden a les seves portes, aquest Pacte Mundial pot contribuir a salvar vides i a assentar els pilars sobre els quals construir ponts cap a una acollida fraterna i una integració justa dels migrants.

Migrants amb Drets, en vinculació i coordinació constant amb altres organitzacions d'Església a escala europea i internacional, reiterem la nostra ferma voluntat de seguir treballant perquè la implementació d'aquest Pacte Global es tradueixi en mesures concretes en els àmbits locals, regionals i globals, tal com s'ha fet durant tot el procés de negociació al llarg de 2018.

Podeu llegir la nota de premsa completa aquí


Contacto para MCS

CONFER: Eva Silva (91 519 36 65) / Justicia y Paz: Montserrat Serrano (91.506.18.28)

SJM: Daniel Martínez Díez (686.27.06.34) / Cáritas: Angel Arriví (91.444.10.16 - 619.04.53.81)