Eudald VendrellDiscurs pronunciat per Eudald Vendrell Ferrer, president de Justícia i Pau, durant l’eucaristia celebrada a la Catedral de Barcelona el dia 1 de gener de 2019 amb motiu de la 52a Jornada Mundial per la Pau.

 

 

 

  


PRESENTACIÓ DE LA “JORNADA MUNDIAL PER LA PAU” 2019

 

Bon dia i Bon any,

Com és tradicional -i també una exigència del nostre compromís- Justícia i Pau s’afegeix a la commemoració de la 52a Jornada Mundial per la Pau, amb la presentació i una breu glossa del Missatge del Papa Francesc amb motiu d’aquesta jornada, que porta per lema: “La bona política està al servei de la pau”. Això ho fem en plena comunió amb l’església diocesana de Barcelona –de la que en formem part- en aquesta primera eucaristia de l'any presidida pel nostre Bisbe auxiliar, Antoni Vadell, a qui agraïm de tot cor la seva presència.

Aquesta diada, que té lloc just una setmana després de la celebració del naixement de Jesús, té com a punt de partida l’anunci del profeta Isaïes que escoltàvem precisament durant l’eucaristia del dia de Nadal: “ens ha nascut un noi a qui Déu ha posat aquest nom […] Pare per sempre, príncep de pau […] la pau no tindrà fi en el tron de David i en el seu regne, fonamentat i sostingut des d´ara i per sempre, sobre el dret i la justícia. Això és el que farà el zel del Senyor de l'Univers.”

Així doncs, el missatge del Papa d’enguany, s’adreça a tots els homes i dones que esperen la pau enmig de les tragèdies i la violència de la història humana amb la salutació “Pau en aquesta casa”, ja que “donar i portar la pau està en el centre de la missió dels deixebles de Crist”.

Aquesta “casa” és, per una part, el món sencer, la creació de Déu pel bé de tota la humanitat, la “casa comú que hem de preservar”, com també ens recorda sovint el Papa. Al mateix temps però, també és el batec del cor de cada home i dona, de cada família, d´aquesta Catedral que ens acull, de tots els qui ara mateix ens hi trobem aplegats, de totes les esglésies o comunitats de fe d´arreu del món i finalment, de tots els governants, polítics i servidors del bé comú, a qui especialment s’adreça aquest missatge.

Continua el Papa recordant que: “la pau és com l'esperança de la que ens parlà el poeta Charles Peguy, la germana petita i fràgil de les tres virtuts que marquen la vida de tots els creients, aquella que hem de fer renéixer cada matí, ja que és com una flor fràgil que malda per florir entre les pedres de la violència.”

Més endavant, el Papa s’adreça directament als polítics, als governants i als poderosos d'aquest món. A ells i elles els recorda que la mala política, que cerca el poder a qualsevol preu, porta -en nom d'una suposada i perversa raó d'estat- a l’abús, la injustícia, la corrupció, la tendència a perpetuar-se en el poder, la xenofòbia i el racisme, al rebuig a la cura de la terra, a l’explotació il·limitada dels recursos naturals per aconseguir un benefici immediat i al menyspreu dels qui s'han vist obligats a migrar i exiliar-se. D’aquesta manera, la política mal exercida pot arribar a ser un instrument d'opressió, marginació i destrucció.

Tot i això, cal subratllar –com també fa el Papa- que la política no ha de ser menystinguda pel mal ús que se n’ha fet i que encara se’n fa, ja que és un vehicle fonamental per edificar la dignitat, el sentiment de ciutadania i l’activitat lliure i creadora dels éssers humans.

El tercer punt del missatge ens parla de “la caritat i les virtuts humanes per a una política al servei dels drets humans i de la pau”. En aquest punt i reprenent paraules del Papa Benet XVI, el Papa Francesc destaca el compromís pel bé comú com un programa amb el qual hi haurien d'estar d'acord tots els polítics de qualsevol pensament i procedència cultural o religiosa que desitgin treballar, junts, pel bé de la família humana, practicant la justícia, l'equitat, el respecte mutu, la veritat i la fidelitat.

En aquest sentit, hem d’estar disposats a practicar la bona política en tant que, tal com ens diu el missatge: “està al servei de la pau; respecta i promou la dignitat i els drets humans, que són igualment deures recíprocs, de manera que es pot teixir un vincle de confiança i gratitud entre les generacions presents i futures”.

És per això que en altre paràgraf, el Papa ens diu que la bona política promou la participació dels joves i la confiança en l´altre, reconeixent els carismes i les capacitats de cada persona. Cal per això que estenguem les nostres mans, que Déu no creà perquè matin o facin patir, sinó perquè cuidin i ajudin a viure. D’aquesta manera, tal com ja va assenyalar Benet XVI: “junt amb el cor i la ment, també la mà pot fer-se un instrument de pau i diàleg.”

Igualment, per aquest motiu -i parlant de les mans unides fraternalment- el Papa Francesc ens reitera aquella expressió, que tan sovint esmenta, de fer-nos “artesans de la pau”.

En aquest sentit, el Papa adreça especialment el seu pensament als infants que viuen en les zones de conflicte i guerra, de misèria, fam i explotació, i són reclutats com a soldats per grups armats. Així mateix, també beneeix a totes les persones, grups i comunitats que lluiten per tal de protegir llurs vides i drets i els donen esperança i acollida, afirmant que la seva tasca és: “summament preciosa pel futur de la humanitat”.

D’altra banda, el missatge conclou amb una crida a “Un gran projecte de pau”, vinculat també a la commemoració -ara fa pocs dies- del 70è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Aquest projecte de pau és tant personal com social i polític i es basa en 3 eixos: la pau amb nosaltres mateixos, apartant del nostre cor, la intransigència, la ira, la impaciència i posant-hi tendresa i dolçor; la pau amb els altres, escoltant els familiars, els amics, els estrangers, els pobres, els qui pateixen fam, presó i rebuig, i amatents als missatges que ens porten; i, finalment, pau amb la creació, com a ciutadans i artífexs del futur, redescobrint i predicant la grandesa del do de Déu.

Per això, el projecte de pau que ens proposa el Papa Francesc és conscient de les fragilitats humanes, però també està ancorat en l’esperit del Magníficat que Maria -reina de la Pau- canta en nom de tots els homes i dones.

Per últim, en nom de Justícia i Pau us animem a pregar i compartir, en aquesta eucaristia del primer dia de l´any, la il·lusió, però també el capteniment de què el 2019 ens dugui la joia i la pau a tot el món, i també solucions de fraternitat, respecte i diàleg polític per al nostre país. Per això cal que siguem conscients de què, com deia el mateix Francesc en un recent discurs citat a la Carta Dominical del nostre cardenal Joan Josep Omella del passat 9 de desembre: “la vareta màgica no funciona en política […] però hem de poder dir als polítics, quan creiem que s’equivoquen, constructivament, sense mirar des de la balconada esperant que fracassin, ja que el seu fracàs és el nostre fracàs social: No, així no es construeix la pau ni la civilització”.

 

EUDALD VENDRELL
PRESIDENT DE JUSTÍCIA I PAU.

 

Per a més reflexions al voltant de la vinculació entre la política i la pau, també podeu consultar aquest article del nostre director, l'Eduard Ibáñez, amb motiu de la mateixa Jornada Mundial per la Pau.