foto post ACAT
Des de fa anys, les entitats catalanes denunciem les violacions de drets humans comeses contra persones refugiades i migrants a Líbia i al Mediterrani. Recentment, l’Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura (ACAT) ha iniciat una campanya de recollida de firmes dirigides al president del govern espanyol i la ministra de defensa, per tal d’instar el govern espanyol a exercir tota la pressió diplomàtica al seu abast per a aconseguir el tancament immediat dels camps d'internament a Líbia i al mateix temps, a augmentar el nombre de places d’acollida posades a disposició de les persones migrants i refugiades.
 
La situació a Líbia és d’extrema preocupació. En aquest territori, les persones refugiades i migrants es troben recloses en camps i presons indignes, en condicions cruels i degradants, pateixen violacions i execucions extrajudicials, i són víctimes del tràfic de persones, l’esclavatge i treballs forçats. Des de l’estiu del 2017, l’estat libi, amb l’encoratjament de la Unió Europea, reivindica la sobirania sobre aigües internacionals, contràriament al dret marítim i s’encarrega de capturar sistemàticament a les persones refugiades que es troben a alta mar, per portar-les a camps de detenció i tortura. Davant aquesta situació, les organitzacions humanitàries es troben indefenses i sense poder actuar per la situació de perill i sabotatge que viuen contínuament. Durant l’any 2018, els guardacostes libis van capturar, repatriar i evitar la fugida per via marítima de més de 14.000 persones. Malgrat aquests crims, els guardacostes libis continuen rebent ajuda financera i material militar de part de la Unió Europea.
 
No obstant, aquestes injustícies i violacions dels drets humans no només es fan per part de Líbia. Durant els últims mesos, les autoritats malteses i italianes han impedit repetides vegades als vaixells de salvament atracar als seus ports o sortir a navegar. Malauradament, l’estat espanyol també s’ha afegit aquesta dinàmica. Aquesta situació acaba provocant moltes vegades la mort d’aquells que fugen dels seus països d’origen en cerca d’una vida millor. A 15 de novembre del 2018, ja havien mort 2.043 persones des de començament d’any en el Mediterrani.
 
Davant aquesta situació, i sota l’empara dels drets humans i del dret marítim i humanitari internacional, l’ACAT ha començat una recollida de firmes per demanar als governs i a la mateixa UE, que adoptin fermament les set mesures que consten a la proposta de carta adjunta, iniciada per l’ACAT-Alemanya i a la qual ja s’hi han afegit les ACATs de Bèlgica, Luxemburg i l’ACAT Catalunya.
 
En concret, l'ACAT demana al govern espanyol que: 
 
  • Ni Espanya ni la UE classifiqui Líbia com un país segur al qual poden enviar-se refugiats;
  • Es prengui en consideració el principi de non-refoulement per tots els protagonistes i que les persones rescatades en el Mediterrani no siguin mai més expulsades cap a Líbia, sinó encaminades cap a un port europeu; 
  • Les organitzacions de salvament de la societat civil puguin continuar sense traves el seu treball; 
  • Es sancioni el sabotatge al treball de les organitzacions humanitàries per part de les forces de seguretat líbies;
  • Es suspengui qualsevol forma de cooperació amb els guardacostes libis;
  • S'acceleri l'evacuació forçada i la supressió dels camps de detenció a Líbia;
  • Es permeti immediatament la sortida dels ports espanyols del buc Open Arms i, en general, la de qualsevol altre buc que intenti dur a terme operacions de salvament en el mar.
 
Per a tots aquells i aquelles que vulgueu participar en aquesta recollida de signatures, us podeu dirigir a  <Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.; o al 932 038 915