enllaçat justiciaEl setembre de 2018, la Xarxa Eclesial PanAmazònica (REPAM per les seves sigles en castellà) va publicar un informe titulat "Informe Regional de vulneración de Derechos Humanos en la Pan-Amazonía" que fou presentat en un acte a Madrid el passat 24 de gener de 2019, organitzat per la iniciativa Enllaça't per la Justícia.

En aquest informe s’analitzen fins a 13 casos de vulneracions dels drets de les poblacions indígenes del Perú, Bolívia, Colòmbia, Equador i Brasil durant els últims anys a causa de grans projectes extractius o agrícoles. Entre els diferents drets vulnerats es troben: la vulneració del dret a l’autodeterminació i a la consulta prèvia, del dret a la manifestació i a la participació així com del dret a l’aigua entre d’altres.

D’aquesta manera, l’informe constata com: “los modernos proyectos hidrocarburíferos y mineros en la Amazonía ocupan espacios, contaminan el entorno natural y provocan pérdidas irreparables en la cultura y la paz social de los pueblos afectados”. Alhora, l’informe afegeix que: “los beneficios se transfieren a los mercados financieros internacionales sin que poco o nada retorne a la región para aliviar las condiciones de vida de las poblaciones afectadas”.

Podeu consultar l’informe complet aquí.