Demà, 20 d'abril de 2013, es complirà un any de l’aprovació del Reial Decret Llei 16/2012 de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i la seguretat de les seves prestacions.

Davant la greu vulneració de drets que suposa l’aplicació d’aquest Reial Decret s’ha creat la Plataforma d’Assistència Sanitària Universal de Catalunya, formada per organitzacions de professionals del món de la salut, entitats i moviments socials de Catalunya. La Comissió Justícia i Salut, de Justícia i Pau, en forma part.

Aquestes entitats consideren que la salut és un dret universal irrenunciable i que els governs han de garantir l’accés al sistema sanitari públic a tota la població sense distincions.  El seu objectiu és vetllar pel compliment del dret universal de protecció i accés als serveis sanitaris a Catalunya.

En aquest sentit també volen manifestar que la Instrucció 10/2012 del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que es dicta per ampliar la cobertura sanitària pública de persones que la legislació estatal exclou, tampoc garanteix el dret a la salut a totes les persones que viuen a Catalunya.

Aquestes noves normatives, tan a nivell estatal com autonòmic, esdevenen nous models d’atenció sanitària que atempten contra la salut com a dret fonamental.

En aquest context aquesta plataforma pretén recollir, fer seguiment i denunciar tots els casos de vulneració del dret a la salut que sorgeixin en el marc del sistema català de sanitat pública. Des de la Plataforma d’Assistència Sanitària Universal de Catalunya es fa una crida a les organitzacions i persones a nivell individual per tal que li facin arribar qualsevol cas de vulneració del dret a la salut del que tinguin coneixement i els convidem a adherir-se a aquesta plataforma.

Segons la plataforma, cal que totes i tots sumin forces i s'ofereixi resistència a totes aquelles polítiques que, justificant-se en la crisi econòmica, contribueixen a construir societats cada cop més desiguals i injustes.

Contacte de la plataforma: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Les entitats que formen part de la Plataforma d’Assistència Sanitària Universal de Catalunya actualment són:

Associació de Professionals de l’Estrangeria
Associació de Dones Musulmanes a Catalunya
Associació Papers i Drets per a totes i tots
Comitè 1r de Desembre
Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB)
Forn de Teatre Pa’tothom
Fòrum Català d’atenció Primària (FOCAP)
Fundació Migrastudium
Fundación Secretariado Gitano
Grup de Treball Defensa Sanitat Pública 15M-Barcelona
Metges del Món Catalunya
Projecte dels Noms-Hispanosida
Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta
SOS Racisme Catalunya
Sant Hilari Sempre Obert
Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic)
Comissió de Justícia i Salut (Justícia i Pau)