RetalladesLa Federació Catalana d'ONG per la Pau, els drets humans i el desenvolupament (FCONG) confirma que el pressupost de cooperació encara es redueix en 800.000 euros per al 2014, i que el Govern fa tècnicament inviable l'Agència Catalana de Cooperació (ACCD) amb les seves retallades consecutives. La FCONG s'ha adherit a les mobilitzacions per als propers 24 de novembre i 4 de desembre per denunciar les polítiques d’austeritat imposades per via pressupostària.

El pressupost per a les ONG de cooperació, pau i drets humans no es pot retallar més perquè està 100% retallat des de l'any passat . No hi ha hagut cap ajut per a les ONG ni els anys 2012 ni 2013. El pressupost de l'Agència Catalana de Cooperació ha passat de 42 milions d'euros el 2010 a 7 milions previstos el 2013, que es converteixen en 6.230.100 euros el 2014.

Després d'analitzar la proposta de pressupostos, la presidenta de la FCONG Míriam Acebillo, confirma que, després de les retallades consecutives, d'aquests 6 milions gairebé la meitat són per sostenir la pròpia Agència, i dels altres tres milions, i si és que no es reserva una partida extra, fet que desconeixen, dos estan compromesos per pagar els deutes pendents amb les ONG d'anys anteriors. "Quina cooperació es farà i com? És molt clar que no té sentit gastar tres milions d'euros per gestionar-ne menys d'un, sembla que el destí de l'ACCD ja estigui decidit i que hi hagi una agenda oculta que no coneixem".

Les ONG consideren que no hi ha un Pla de treball seriós a l'ACCD: "És sagnant d'haver de llegir que una línia d'actuació serà un Pla general de suport al sector i veure que insisteixen en la recerca de patrocinis quan, ni hauria de ser l'objectiu d'una Agència pública, ni han aconseguit res fins ara".

Des de setembre, la nova junta directiva de la FCONG, després del procés de fusió i durant el traspàs de poders ha tingut reunions amb diferents representants polítics. Els representants de les ONG han vist que, de nou, el partit en el Govern i el partit de l'oposició que li dóna suport han contradit les seves declaracions públiques de compromís amb el sector i la seva tasca . "No és cert que aquests siguin uns pressupostos socials, entre les polítiques de solidaritat i defensa dels drets bàsics està la de cooperació internacional, i aquesta no només s'ha desmantellat, sinó que no hi ha cap voluntat de recuperar-la ni d'assumir-la seriosament", diu Acebillo.

Els representants de la FCONG creuen que CiU planteja l'acció exterior catalana com si fos el departament de vendes d'una empresa i no un país amb voluntat de ser respectat al món. En relació al Diplocat i les possibles desviacions pressupostàries, la FCONG lamenta que cap responsable s'hagi posat mai en contacte amb ells, i que es parli de diplomàcia pública sense donar-li més rellevància a la seva dimensió civil i ciutadana, mentre una de les xarxes catalanes més antigues i reconegudes desplegades al món, es desmunta i es menysté.

Només les ONG de la FCONG tenen presència o relació amb 103 països. En relació a ERC, la FCONG confia que no doni finalment suport a aquesta proposta, ja que mentre mentre va formar part del tripartit, va ser un dels pilars de la seva acció política.

La FCONG s'ha adherit a l'àmplia plataforma de sindicats, entitats i moviments socials que convocarà mobilitzacions per als propers 24 de novembre i 4 de desembre per denunciar les polítiques d’austeritat imposades per via pressupostària, tant a l'Estat espanyol com a Catalunya.

Més informació: 93 442 28 35- 659 557 316 - 676 302 241
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. - Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.