Jornades infànciaAmb motiu de la commemoració dels 25 anys de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l'infant, dels 35 anys de l'Any internacional de l'infant,  i els 5 anys de la Crida Mundial a favor de la infància, els dies 13 i 14 de febrer es realitzaran les III Jornades Catalanes sobre l’Infant, organitzades conjuntament per l’Observatori dels Drets de la Infància i la Comissió de la Infància de Justícia i Pau.

L'objectiu principal d'aquestes jornades, impulsades pel Departament de Benestar Social i Família, de la Generalitat de Catalunya, és promoure l'encontre amb els infants i adolescents i la societat adulta, proposar camins, establir prioritats, detectar necessitats, afavorir mitjans... en conclusió: afavorir i iniciar un canvi de mentalitat col·lectiva sobre la infància.

En l’origen d’aquestes Jornades hi ha la constatació de l’existència d’estudis i investigacions sobre la situació de la infància, les conclusions o orientacions dels quals resten en un nivell acadèmic sense arribar a la societat en general. Ens cal, doncs, un diagnòstic per a l’acció, que s’han de convertir en missatges senzills i clars, amb indicació de recursos possibles i proporcionar la informació que en cada cas sigui la més útil, per fer arribar a la gent del carrer, especialment a aquells sectors de la població menys formats i menys informats.

L’infant (s’entén, l’infant i l’adolescent) d’aquestes Jornades és tot infant; diríem que tot infant i l’infant com un tot, en totes les situacions i en totes les seves dimensions. Si un dels objectius de les Jornades és obtenir un encontre fecund entre adults i infants “en les seves relacions quotidianes” –com diu el Pacte-, la Convenció, plenament vigent en aquest seu 25è aniversari, dissenya el perfil d’infant i d’adult al qual hem d’arribar. Els seus articles 17, 23, 27 i 32 ens parlen del seu benestar i el seu desenvolupament físic, mental, social, espiritual, moral i cultural.

Altrament, és la infància d’una societat insegura i desconcertada que, a més, viu en una crisi econòmica que afecta particularment els infants. Però en el treball d'aquests dies no s’abordarà el tema de la pobresa infantil. Per punyent, podria tendir a esdevenir qüestió primordial. Els infants, d’entre els col·lectius vulnerables, “deturen el seu creixement i difícilment aquest creixement perdut es pot recuperar mai més” (Eglantyne Jebb). És així que les presents Jornades assumeixen els plantejaments, les estratègies i les reivindicacions, tant institucionals com de la societat civil, per a eradicar la pobresa infantil. És l’objectiu nuclear de tot el sistema de protecció.

Les Jornades promouen la visió comprensiva de la Convenció, en el sentit que tots els seus aspectes i articles tenen la mateixa prioritat i que es complementen els uns als altres.

En l’encontre entre el món de l’adult i el de l’infant hi ha d’haver un acord bàsic. La idea de pacte hi és, en aquestes Jornades. Aleshores, el Pacte per a la Infància i l’Adolescència a Catalunya, que també té una visió comprensiva, ha d’afavorir aquest encontre. I, al seu torn, les conclusions de les Jornades han de contribuir a l’aplicació del Pacte institucional.

Els temes que s'abordaran en aquestes jornades s'estructuren entorn a quatre grans blocs:

- Responsabilitat social de la Família envers la infància i l’adolescència.

- Responsabilitat social de l’Escola envers la infància i l’adolescència.

- Responsabilitat social del Lleure envers la infància i l’adolescència.

- Responsabilitat social de la ciutadania envers la infància i l’adolescència.


Dades del curs:


· Dates:
13 i 14 de febrer de 2014
· Lloc: Barcelona
· Horari:
        - Dia 13 de febrer: de 9.00h a 13.45h i de 15.30h a 19.30h
        - Dia 14 de febrer: de 9.00h a 13.30h

Inscripcions:

El període de preinscripció comença el dia 17 de gener i acaba el dia 3 de febrer.

Podeu fer efectiva la vostra preinscripció omplint aquest formulari

Més informació:

Programa
Consultes per correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Consultes telefòniques: 93 882 24 73 i 93 882 24 74